Premijer liga BiH proteklih godina afirmisala je veliki broj mladih igrača, a jedan od njih svakako je Stjepan Lončar (22). Odlične igre u dresu Širokog Brijega i U21 BiH, Lončaru su donijele poziv u A reprezentaciju, a nedugo potom i transfer u Rijeku, s kojom je prošlog ljeta potpisao trogodišnji ugovor.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Ovaj perspektivni fudbaler sredine terena se vrlo brzo nametnuo u novom klubu, gdje je jedan od najstandardnijih igrača. Lončar je za Rijeku odigrao ukupno 19 utakmica, a u prošlom kolu protiv Intera postigao je i prvijenac.

Foto: Cropix

Za portal BIH.ba – Reprezentacija.ba je uoči derbi susreta sa Hajdukom govorio o dosadašnjem periodu u klubu, reprezentaciji, ali i o Premijer ligi.

Očekuje poziv Prosinečkog

“Ljetos sam stigao i mogu reći da sam prezadovoljan što se tiče uvjeta, ali i kluba, ljudi u klubu, te samog grada. Osjećam neki veći nivo otkad sam došao. Krenuli smo s pripremama, počelo je i prvenstvo, gdje nisam startao prve dvije utakmice, a nisam igrao ni u onom pretkolu Europa lige protiv Sarpsborga, gdje smo ispali. Stvari su se potom promijenile i krenuo sam standardno igrati, što je slučaj i danas. Prošlu utakmicu sam eto zabio i prvi zvanični gol, a bilo ih je na pripremama još tri-četiri. Stvarno sam presretan i prezadovoljan igrama u dosadašnjem dijelu sezone”, rekao je Lončar na početku razgovora za BIH.ba – Reprezentacija.ba.

Kako kaže, ciljevi Rijeke prvenstveno su orijentisani na kup, jer je titula praktički izgubljena (Dinamo im bježi 14 bodova).

“Igramo polufinale protiv Intera u gostima, gdje smo favoriti, što smo i pokazali prošle sedmice (slavili sa 0:3). Ali, kupu se drugačije pristupa i nikad ne znaš kad se igra na tu jednu utakmicu šta može biti. Dat ćemo sve od sebe da uđemo u finale i eventualno da ga osvojimo. Što se tiče prvenstva, Dinamo je pobjegao stvarno dosta bodova. Ganjamo drugo mjesto, cilj nam je da budemo drugi”.

Foto: Getty Images

Lončar je za A reprezentaciju BiH debitovao 31. januara 2018. godine u prijateljskom susretu protiv Meksika, gdje se pokazao u vrlo dobrom svjetlu. Dobio je pohvale i od selektora Prosinečkog, koji je u više navrata izjavio kako na njega računa u budućnosti.

“Bio sam na toj turneji u Americi, kao i u Južnoj Koreji. Naravno da očekujem poziv i stvarno bih bio presretan i preponosan kada bi me selektor pozvao za kvalifikacije. Predivan je osjećaj dijeliti svlačionicu sa takvim igračima poput Pjanića i Džeke, pa i ostalim dečkima, koji su odlični u svakom smislu. Čast mi je biti među njima. Nadam se da ću dobrim igrama i rezultatima u Rijeci skrenuti pozornost na sebe”.

Od Marinovića se može dosta naučiti

Lončar je bio jedan od nosilaca U21 BiH u proteklim kvalifikacijama, kroz koje nažalost nije izborio plasman na EP.

“Dugo smo bili zajedno na okupu, više od godinu dana. Bili smo kao mala obitelj. Imamo odličnog selektora Vinka Marinovića, koji je sa nama napravio najbolji rezultat što se tiče U21 reprezentacije. Skupili smo 18 bodova i malo nam je falilo da odemo na EP. Ostaje taj žal što smo izgubili od Rumunije u gostima, kao i od Portugala zadnju utakmicu, gdje se realno nismo mogli čupati, ali igrali smo izravno za prolaz. Selektor je razuman i vidi se da je igrao u svjetskom klubu. Ima se stvarno dosta toga naučiti od njega. Slušali smo ga i bilo je dobro, ali malo su nas neke povrede omele u posljednjih nekoliko utakmica, zbog čega su neki novi dečki morali ući. Sve u svemu, prezadovoljan sam periodom u U21 reprezentaciji”.

Stigne pratiti i Premijer ligu BiH, a smatra da će se borba za titulu voditi između Sarajeva i Zrinjskog.

Foto: Jabuka.tv

“Naravno da pratim. Vidim da je Sarajevo ove godine malo bolje od Zrinjskog, ali oni će se po meni boriti za titulu. Ne samo što tabela to govori, već su se najbolje pokazali. Široki Brijeg će, kako stvari stoje, i ove godine tražiti Evropu. Dosta je zanimljiva liga i bit će interesantno gledati drugu polusezonu”.

Po njegovim riječima naša liga ne zaostaje mnogo za hrvatskom.

“Teško je sada to porediti. Hrvatska liga je malo drugačija, malo finija u odnosu na našu. No, i u BiH stvarno ima fantastičnih igrača koji bi mogli igrati vani, što nema svako ni priliku. Naša liga je sigurno kvalitetna, a i posebna je atmosfera na tim derbi utakmicama, što sam i doživio protiv Zrinjskog, Željezničara, Sarajeva… Sigurno da je HNL kvalitetniji, bolji su protivnici, ali i BiH ima kvalitetnu ligu, koja je dobra za jednog mladog igrača”, poručuje za kraj Lončar.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)