Pobjedom (2:0 u setovima) nad Mikhailom Kukushkinom iz Kazahstana (53.), najbolji bh. teniser, Damir Džumhur (56.), izborio je plasman u četvrtfinale ATP turnira u Rotterdamu (Holandija).

Nakon meča je poručio kako je bio bolji i da je zasluženo slavio, te kako je posebno bitno što je završio posao u dva seta.

“Kako sam i najavio, meč je bio težak. Dosta smo trčali, ja nisam igrač koji može razbiti svog protivnika, a Kukushkin je igrač kojeg rijetko ko može razbiti. S njim se moraju igrati dugi poeni, mora se pokvariti njegova igra u kojoj može biti opasan i ukoliko se uvučete u to, onda teško možete izvući povoljan rezultat. Ipak, znao sam kako trebam igrati, dva puta sam ga pobijedio, znao sam šta trebam raditi i na kraju sam zasluženo slavio”, rekao je Džumhur i nastavio:

“Mislim da sam drugi set mogao riješiti puno ranije, imao sam puno break lopti i break koji nisam potvrdio. Sve u svemu, kad je bilo najpotrebnije u tie-breaku, odigrao sam odlično i ono što je najbitnije, nismo otišli u treći set jer bi meč bio puno duži i to mi nikako ne bi odgovaralo kako zbog jučerašnjeg, tako i zbog sutrašnjeg meča”.

Za polufinale će se boriti sa Francuzom Gaelom Monfilsom (33.), koji ga je prošlog mjeseca savladao u prvom kolu Australian Opena sa 3:0 u setovima.

“Sutrašnji meč će također biti težak. Monflis je igrač koji može doći do svake lopte, može stići ono što 90 posto igrača na touru ne bi stizalo. Mislim da sam izvukao pouke iz tog meča u Australiji i da ne smijem žuriti i nasjedati na njegovo uvlačenje u teren. Imam neke planove i pokušat ću ih ostvariti, nadam se dobrom meču, a bilo mi je jako bitno potvrditi pobjedu protiv Tsitsipasa i dokazao sam da sam oba meča zasluženo pobijedio”, završio je Džumhur.

Džumhur je prije Kukushkina napravio senzaciju i izbacio 12. igrača svijeta Stefanosa Tsitsipasa iz Grčke (2:1), dok je Monfils bio bolji od Belgijanca Davida Goffina (2:0) i Italijana Andreasa Seppija (2:1).

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)