Na otvaranju drugog dijela sezone zagrebački Dinamo je slavio ponovo na bosanski pogon. S visokih 7:2 deklasiran je Rudeš, posljednjeplasirana ekipa 1. Hrvatske nogometne lige, piše Dnevni avaz.D

Golijadu lidera je s dva gola u dvije minute otvorio povremeni reprezentativac BiH Izet Hajrović, koji ponovo i sve snažnije kuca na vrata našeg državnog tima, dva puta tresao je mrežu gostiju, a konačan rezultat prvog dijela meča (4:1) postavio je naš reprezentativni veznjak Amer Gojak.

“U subotu se sve poklopilo. Naša dobra forma i pristup, slabiji ulazak Rudeša u utakmicu i činjenica da nam je sve polazilo za nogom. Iako danas zabiti sedam golova bilo kome nije nimalo lako”, rekao je Hajrović u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Je li Dinamo toliko jak, s obzirom na postignutih sedam golova na otvaranju drugog dijela sezone, ili je Rudeš slab protivnik?

“Mislim da smo pokazali da smo dobro ušli u ovaj dio sezone.”

Je li ovaj Dinamo spreman za duplu krunu?

“Ovdje je cilj uoči svake sezone da se uzmu trofeji u domaćim takmičenjima, bez obzira na kvalitet konkurencije. Na dobrom smo putu, treba nastaviti tim smjerom.”

Zbog nepromišljenosti i žutog kartona protiv Anderlehta nećete moći pomoći „Modrim“ u prvoj utakmici šesnaestine finala Evropske lige, koja je na programu 14. februara protiv Viktorije u Plzenu. Vaš komentar.

“Ne bih rekao da je riječ o nepromišljenosti, koliko o sudijskom kriteriju. Nažalost, sudija je na nama htio pokazati da neće tolerirati takve stvari i dogodio se žuti karton zbog kojeg me neće biti u Plzenu.”

Foto: Cropix

Koji su dometi kluba iz Zagreba u Evropi?

“Hajm'o reći da su ciljevi bili ispunjeni ulaskom u grupu. Onda smo sebi rekli pa haj'mo proći konačno tu grupu. Kada smo to napravili, onda je jasno da se ne mislimo zaustavljati samo na ovome.”

Na Maksimiru ste nastavili tradiciju Bosanaca, od Denijala Pirića, kasnije Harisa Škore, Edina Mujčina… Ko je „glavni krivac“ za Vaš povratak u top-formu?

“Mislim da forma nije bila upitna. Niko sretniji od mene da zabijem gol na svakoj utakmici, ali Dinamo ima puno klasnih igrača, trener je puno rotirao i svakome dao priliku i jednostavno se dogodilo da u HNL-u nemam golova. Sad sam probio led.”

Jeste ljuti zbog toga što Vam selektor Robert Prosinečki još nije poslao poziv?

“Nisam ljut, niti povrijeđen. Selektor ima svoje zamisli i ideje i ja to poštujem. Naravno da to ne znači kako sam izgubio nadu da igram za reprezentaciju.Moje brojke su tu i siguran sam da sam na radaru selektora, koji će odlučiti u skladu sa svojim planovima. Mislim da sam svakim golom bliže povratku u reprezentaciju.”

Sjećate li se posljednje utakmice koju ste odigrali za naš državni tim

“Kako se ne bih sjećao. Posljednje dvije utakmice sam igrao protiv Belgije (2:4 – 10. juli 2017. – op. a.) i Estonije (2:1 – 10. oktobar 2017.). Dao sam dva gola Estoniji, dok sam u 19 minuta, koliko sam igrao protiv Belgije, upisao asistenciju. Nije loše?”

Foto: BIH.ba

Vaš klupski saigrač Amer Gojak, također, ove sezone igra u top-formi. Je li i on definitivno sazrio kao igrač za velike domete?

“Amer je eksplodirao u ovoj sezoni. Dobio je povjerenje trenera i kluba i vratio to na najbolji mogući način”, govori Izet za Dnevni avaz.

Je li stoper Dinama Emir Dilaver igrač za naš državni tim?

“To je pitanje za selektora, ali dovoljno je da kažem kako je Dilaver nezamjenjiv u odbrani Dinama.”

Nedavno ste svojom donacijom opremili bolnicu u Travniku. Kako ste vezani za taj vezirski grad?

“Moja supruga Leyla i ja smo odlučili donirati određena sredstva pedijatrijskom odjelu bolnice u Travniku. Razloga je puno, ali neka oni ostanu među nama. Veselimo se što smo pomogli najmlađima i pružili im neke normalne preduvjete za ozdravljenje. Leyla i ja želimo uvijek pomoći koliko god treba jer je lijepo vidjeti kako nekoga usrećuješ. Kad god budemo u mogućnosti, uvijek ćemo se uključiti u humanitarne akcije.”

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)