U meču prošlog kola protiv West Ham Uniteda, Asmir Begović (31) je po prvi put ove sezone ostao na klupi Bournemoutha.

Trener ovog kluba Eddie Howe je odlučio među stative od prve minute staviti iskusnog Artura Boruca (39) i za to je imao dobar razlog.

“Ovo je nagrada za njegov profesionalizam. Iako je u poznim godinama, održava svoje tijelo u odličnoj formi i odlučio sam da ga nagradim. Otkako radimo zajedno, uvijek je bio dobro spreman, ali ovo je trenutno najbolja forma u kojoj se našao”, istakao je Howe i dodao:

“Pazi šta jede, ima posebnu dijetu, pazi na stil života i to mu se isplati. Izgleda odlično, motivisan je, trenira jako dobro i zaslužio je da brani. Bio je velika podrška Asmiru, trenirao je na sjajan način i pokazao je fantastičan pristup. U njegovim godinama nije lako stalno putovati i sjediti na klupi. Zadovoljan sam njegovim radom i ovo je nagrada za njegovo strpljenje i timski rad”.

Howe je uz to poručio kako se Begović sada mora ponovo dokazati.

“Morat će da se dokaže na treningu. Nema druge preporuke za ulazak u tim. To kažem svakom igraču, bilo da je u pitanju golman ili igrač u polju. Sve se ocjenuje po radu na treningu, a kada se dobije šansa, to povjerenje morate i opravdati. Asmiru svakako preporučujem da radi kao što je i ranije. Njegova posvećenost timu nikada nije bila upitna. Ipak, jednostavno sam osjetio da moram nešto promijeniti nakon serije koju smo imali. Vjerujem da će se vratiti i imati važnu ulogu u ostatku sezone”, istakao je Howe.

Begović je na 22 meča ove sezone primio 42 gola, a pet puta je uspio sačuvati svoju mrežu.

Njegov klub je trenutno 12. na tabeli Premier lige sa 30 osvojenih bodova.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)