Internet seks skandal o navodnoj vezi između Ognjena Vranješa i pjevačice Jelene Karleuše zasjenio je jedan od najvećih skandala u historiji fudbalske reprezentacije BiH, činjenicu da je jedan bh. reprezentativac na sebe tetovirao četničkog vojvodu – ratnog zločinca i fašistu. Da stvar bude još gora sa tom tetovažom i igrao za reprezentaciju BiH. I to na Grbavici na kojoj su četnici tokom agresije na BiH ubijali, klali, sa zgrada žive bacali, palili i silovali sarajevske civile.

Osim što Ognjen Vranješ više nikada neće zaigrati za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, bivši reprezentativac zbog tetovaže se našao u još jednom problemu.

Za promovisanje fašizma zatvorske kazne

Naime, zbog svakog javnog nastupa koji Ognjen Vranješ bude imao sa spornom tetovažom, grupa pravnika i bh. patriota iz zapadne i sjeverne Europe će podnijeti tužbu državama u kojima se to desi. Vranješ bi prema zakonima EU-a, SAD-a i drugih država zbog javnog promovisanja fašizma i ratnih zločina na javnim događajima trebao završiti u zatvoru.

Reagovali “Fare Network” i “Žene za žene”

U pripravnosti je i FARE Network, UEFA-ina mreža za suzbijanje rasizma i mržnje u fudbalu, koja je Vranješevu tetovažu već uvela u svoje zapisnike i to objavila na svojoj zvaničnoj internet stranici. Podsjećamo, FARE je u više navrata osuđivao podršku ratnim zločincima na stadionima u Bosni i Hercegovini, a rukovodstvo ovog UEFA-inog tijela više puta je boravilo u Sarajevu te iskazalo neizmjernu podršku borbi za zdrave vrijednosti u bh. fudbalu.

Fašistička i četnička ideologija, te objavljivanje fotografija gole majke i supruge, Ognjena Vranješa izazvala je i revolt udruženja “Žene za žene” iz kojeg je na adrese svih bh. sportskih medija i saveza stigao mail u kojem se Vranješ osuđuje za akt online nasilja i silovanja žena, što kako kažu iz ovog udruženja i ne čudi jer na svojoj ruci ima tetovažu silovatelja.

Savez mlak u borbi protiv fašizma

Jasno je kako Fudbalski savez BiH mora biti odlučniji u borbi protiv nacionalizma i fašzima na stadionima, a sigurno snose dio krivice za skandal sa Ognjenom Vranješem, jer recimo nisu uopšte reagovali kada su u martu prošle godine na prijateljskoj utakmici Radnika i Partizana navijači skandirali i isticali četničke pjesme i obilježja.

Dobro upućeni kažu, sve kako se mlaki rukovodioci FS BiH ne bi zamjerali “rukama koje ih postavljaju na funkcije” iz manjeg bh. entiteta. Sve pod sloganom “nije naša nadležnost”.

Uvrijedio poštene Srbe

Na kraju, nije isključeno kako će Vranješ ukloniti ovu tetovažu, jer je ranije svoju tetovažu karte Republike Srpske čiji je politički i vojni vrh osuđen za ratne zločine, prepravio u tetovažu sata. Ipak, uvredu i skandal koji je priredio svima u Bosni i Hercegovini nikada neće moći izbrisati i prepraviti.

Posebno prema hiljadama časnih bosanskohercegovačkih Srba koje je svojim kasnijim izjavama sve pokušao svrstati pod kapu nacionalista i fašista. Iste one Srbe koji su dali najveći broj partizana u drugom svjetskom ratu.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)