U jesenjem dijelu 2017. / 2018. Premijer lige BiH, mladi igrači su dobijali određenu minutažu u bh. klubovima.

Neki su iskoristili pruženu priliku i iza sebe imaju uspješnu polusezonu.

Portal BIH.ba – Reprezentacija.ba vam donosi najbolje mlade igrače u prvom dijelu tekuće sezone Premijer lige BiH.

Nihad Mujakić (Sarajevo, 20, stoper)

Dvadesetogodišnji Mujakić je za seniorski tim Sarajeva debitovao u sezoni 2016. / 2017., a u drugom dijelu prošle sezone (2017. / 2018.) je igrao standardno u dresu sarajevskog premijerligaša. U aktuelnoj sezoni, Nihad je jedan od najboljih igrača Sarajeva, ali i kompletne Premijer lige BiH. Pouzdani defanzivac je ukupno odigrao 22 meča za Sarajevo, postigao jedan gol i definitivno pokazao da kvalitet za veće domete. Mujakić je U21 reprezentativac BiH, a od naredne sezone igrat će u belgijskom Kortrijku (Sarajevo će za transfer Mujakića dobiti oko dva miliona KM).

Foto: FK Sarajevo

Selmir Pidro (Sarajevo, 20, lijevi bek)

Na samom početku sezone, Selmir Pidro nije bio u kombinacijama trenera Sarajeva Husrefa Musemića, ali nakon nekoliko kola, Selmir je postao nezamjenjiv na poziciji lijevog beka. Prošlu sezonu je proveo na posudbi u visočkoj Bosni gdje je stekao dodatno iskustvo, koje mu je mnogo pomoglo. Pidro je odigrao nekoliko odličnih utakmica za Bordo momčad, a najvjerovatnije će biti prvi izbor na poziciji lijevog beka u U21 selekciji BiH u narednom kvalifikacionom ciklusu. Nastupio je u 20 mečeva ove sezone, postigao jedan gol te dva puta asistirao.

Foto: FK Sarajevo

Mateo Marić (Široki Brijeg, 20, ofanzivni vezni)

Široki Brijeg ima prilično turbulentnu polusezonu, a jedan od igrača koji se dobro pokazao je Mateo Marić. Ofanzivni vezni je odigrao 16 utakmica za Širokobriježane, postigao četiri gola (prvi strijelac kluba zajedno sa Bagarićem) i ubilježio jednu asistenciju. Marić je na poljednjih šest utakmica pogađo tri puta te će u nastavku sezone biti možda i ključni igrač kluba s Pecare. S obzirom da je rođen 1998. godine, Mateo ima pravo nastupa za našu U21 reprezentaciju.

Foto: Jabuka.tv

Anel Šabanadžović (Željezničar, 19, centralni vezni)

Devetnaestogodišnji Šabanadžović je u oktobru 2016. godine sa samo 17 godina debitovao za prvi tim Željezničar, postigao pogodak i nagovijestio da se radi o ogromnom potencijalu. Ove sezone je u 18 susreta nastupio za Želju te jednom zatresao protivničku mrežu. Standardni je omladinski reprezentativac BiH, a debitovao je i za U21 BiH. Od naredne sezone će najvjerovatnije nastupati za grčki AEK, klub za koju je igrao i njegov otac Refik Šabanadžović.

Foto: FK Željezničar

Amar Beganović (Sloboda, 19, desni bek)

Najveće otkrovljenje u ovoj sezoni u bh. šampionatu sigurno je Amar Beganović iz tuzlanske Slobode. Beganović, koji igra na poziciji desnog beka, pružao je sjajne partije u dresu Slobode, a uspio je postići jedan pogodak i ubilježiti jednu asistenciju u 18 odigranih utakmica. Amar je prošao sve omladinske selekcije BiH i trenutno je U21 reprezentativac naše države.

Foto: Tuzlalive.com

*U obzir su uzeti fudbaleri koji imaju pravo nastupa za U21 BiH (igrači rođeni 1998. godine i mlađi).

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)