Najbolji bh. atletičar, Amel Tuka (28), na današnjoj press konferenciji svog Atletskog kluba Zenica najavio je kako će 30. decembra ove godine na Mašinskom fakultetu u Zenici braniti diplomski rad.

“Zbog toga sam i ostao duže u Zenici i odradio prvi dio priprema”, kazao je Tuka je 10. februara ove godine u belgijskom Gentu oborio bh. i balkanski dvoranski rekord na 800 metara (1:46.33 minuta), a 21. februara u Beogradu i bh. dvoranski rekord na 400 metara (47.14 sekundi).

“Prvi sam dio sezone odradio više i bolje nego sam i sam očekivao. Istrčao sam te rezultate, ali sam poslije Beograda, gdje sam imao malu upravu od krivina – jer je, stvarno, jako teško i naporno puno trčati dvoranu, ostao pomalo rezervisan u dvorani”, smatra Tuka, koji dodaje kako su mu pomenuti dvoranski rekordi dali jako veliki motiv, pogotovo jer se vratio na svoj stari sistem treninga.

“To je pokazalo i otvaranje ljetne sezone u Rimu na Dijamantskoj ligi, gdje sam u prvoj trci istrčao 1:45.68 i bio peti. Jednostavno, osjećao sam se fenomenalno, ali se nakon toga desila mala povreda na stopalu, koja me je spriječila da nastavim za onim što smo ja i trener zacrtali”, ističe Tuka.

Naredne godine ga, uz Evropsko dvoransko prvenstvo u Glasgowu, očekuje i Svjetsko prvenstvo na otvorenom u Dohi.

“To je nešto što nas atletičare i hrani i daje nam motivaciju, jer svake godine imamo dva velika takmičenja. Naravno da ću se više posvetiti i trkama Dijamantske lige”, najavljuje Tuka i nada se kako će ga zdravlje poslužiti.

“Ja sam, inače, takav da slušam sve što trener kaže, ali nekada mislim da treba slušati svoje tijelo, jer ono daje najbolji znak. Tako da očekujem jednu jako dobru sezonu, sa dobrim rezultatima”, kaže Tuka.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)