Fudbalska selekcija BiH igrat će protiv Švedske na domaćem terenu u polufinalu play offu za odlazak na EP 2020. godine (igra se jedan meč).

Zmajevi su osvojili prvo mjesto u grupi 3 UEFA B Lige nacija sa 10 bodova, dok su Šveđani bili prvi u grupi 2 sa 7 osvojenih bodova.

S obzirom da su pobjednici grupa u Ligi B naša selekcija (10 bodova), Ukrajina (9 bodova), Danska (8 bodova) te Švedska (7 bodova), u drugom polufinalnom duelu sastat će se Ukrajina – Danska.

Polufinalni mečevi i finale igraju se u martu 2020. godine.

Prema pravilima UEFA Lige nacija, selekcija sa najvećim brojem bodova u Ligi B u polufinalu dočekuje selekciju sa najmanjim brojem bodova, dok u drugom polufinalnom paru reprezentacija koja je druga po broju osvojenih bodova dočekuje selekciju koja je treća po broju osvojenih bodova, a ovo se odnosi na pobjednike grupa A, B,C i D unutar Lige B (isto je format u ligama C i D, dok će se žrijebom odlučiti parovi polufinala u Ligi A).

Naravno, postoji mogućnost da se izabranici Roberta Prosinečkog kroz kvalifikacije plasiraju na EP (ukoliko budu među dvije prvoplasiranse selekcije u grupi), kao i Švedska i u tom slučaju ne bi igrali spomenuti play off.

Žrijeb kvalifikacionih grupa za EP na programu je 2. decembra u Dablinu s početkom u 12,00 sati po našem vremenu.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)