Od kada je u oktobru ove godine imenovan za novog trenera, proslavljeni bh. stručnjak, Vahid Halilhodžić (66), uspio je preporoditi Nantes.

Na šest utakmica upisao je četiri pobjede, remi i poraz, a klub je iz opasne doveo do solidnog 10. mjesta.

“Kada sam došao odmah sam napravio analizu situacije, pričao sam sa mnogim ljudima u i oko kluba. Dobro se sjećam prvog treninga. Dok sam im se obraćao, primijetio sam da su znatiželjni, ali istovremeno i zabrinuti zbog stvari koje su čuli o meni”, rekao je Halilhodžić u intervjuu za France Football.

Ipak, nije mu krenulo tako dobro, jer je u debiju pretrpio težak poraz od Bordeauxa rezultatom 3:0.

“Nakon sedam minuta gubili smo od Bordeauxa 2:0. To mi se nikad nije desilo u karijeri. Gledao sam u semafor i pitao se: ‘Vahide, šta se dešava? Zašto si ovdje?’. Takvi trenuci te obilježe. Na poluvremenu smo već gubili 3:0, igrači su očekivali da ću vrištati na njih u svlačionici. Postupio sam potpuno suprotno, nastojao sam biti pozitivan. ‘Momci, izgubit ćemo ovu utakmicu, ali nema veze, dobit ćemo narednu’. Na kraju je rezultat ostao 3:0, a u svlačionici nakon meča sam im poručio: ‘Vidite, izgubili smo prvo poluvrijeme, ali smo igrali neriješeno u drugom'”.

Popularni Vaha govori kako je u Nantes donio neke društvene vrijednosti koje je naučio u Japanu.

“Želio sam malo ‘japanizirati’ klub. U Japanu sam naučio vrijednosti njihovog društva: rad, poštovanje, tačnost, želja, mentalitet… Igrač koji zakasni na trening će kasniti i na utakmici. Reagovat će desetinku sekunde kasnije i propustit će šansu. Kako možeš igrati u najvišem rangu, imati veliku platu i kasniti?”, govori Halilhodžić koji

Kaže kako ne želi obmanjivati navijače i najavljivati pohode na titulu.

“Ne želim pričati bajke. Daleko smo od 80-ih godina. Još uvijek nismo ništa napravili i trebamo prvo dati maksimum, pa ćemo vidjeti”, poručio je Halilhodžić.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)