Dolazak fudbalske selekcije BiH u Las Palmas, gdje će sutra odigrati prijateljski meč protiv Španije, izazvao je veliku pažnju španskih medija.

U fokusu je svakako bio naš selektor Robert Prosinečki, koji je u svojoj igračkoj karijeri nastupao za madridski Real, Barcelonu, Oviedo te Sevillu.

Prosinečki je u razgovoru za špansku Marcu govorio o osvajanju prvog mjesta u grupi 3 UEFA B Lige nacija sa BiH, Edinu Džeki, ali i sutrašnjem duelu sa Špancima.

“Važno je za nas što smo među 12 najboljih selekcija u Europi. Poslije plasmana reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazil, ovo je najveći uspjeh. Sada moramo naporno raditi kako bi izborili nastup na Europskom prvenstvu 2020.godine”, rekao je Prosinečki za Marcu i osvrnuo se na meč protiv Španije:

“Susret sa Španijom je važan za nas, a najbitnije je da igrači vide da mogu igrati na visokom niovu. Španija je vrhunska selekcija sa sjajnim igračima, iako na posljednje dvije utakmice nije ostvarila ono što je htjela (porazi od Engleske i Hrvatske).”

Na pitanje koliko može nova generacija predvođena Džekom i Pjanićem, naš selektor kaže:

“Teško pitanje. Generacija sa Ibiševićem, Misimovićem i drugima je otišla na Svjetsko prvenstvo. Sada su tu ostali igrači poput Džeke i Pjanića, ali imamo i drugih talentovanih fudbalera. Cilj je Europsko prvenstvo i to bi bilo nešto veliko.”

Novinar Marce je upitao Prosinečkog i za Edina Džeku, odnosno da li je naš kapiten igrač za Real Madrid ili Barcelonu.

“Sigurno da jeste. On nikada nije igrao u Španiji, ali je bio u Cityju, igrao je u Njemačkoj, sada je u Italiji. Edin je jedan od pet najboljih napadača na svijetu”, jasan je bh. selektor.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)