Robert Prosinečki donio je odličnu odluku da utakmice UEFA Lige Nacija igra sa stoperskim parom koji čine Toni Šunjić (29) i Ervin Zukanović (31).

Nakon što je u prijateljskim utakmicama početkom godine isprobao nekoliko kombinacija stopera, Prosinečkom se očigledno najviše dopalo kako su zajedno protiv Južne Koreje (pobjeda 3:1) igrali Šunjić i Zukanović, pa je u sve četiri utakmice UEFA Lige Nacija povjerenje dao ovom stoperskom paru koji mu je to uzvratio na najbolji način – jednim primljenim golom u četiri meča.

Zanimljivo, Šunjić i Zukanović ranije su samo jednom dobili priliku da igraju zajedno kao stoperi, na gostovanju BiH Grčkoj u kvalifikacijama za SP 2018. Šunjić je tada zamijenio Spahića u posljednjih 20-ak minuta utakmice.

Naši stoperi u utakmicama UEFA Lige Nacija izgledaju prilično sigurno i stabilno, a recimo u posljednjoj utakmici protiv Austrije u dva navrata su individualnim potezima, na iskustvo, spasili čiste golove i kontranapade Austrije (Šunjić je početkom drugog poluvremena sa gol linije skrenuo šut Arnautovića, a Zukanović u 93. minuti požrtvovano uklizao i spriječio opasan kontranapad Austrije nakon nepotrebnog poigravanja Muhameda Bešića). Mnogi su mišljenja kako je utakmica u četvrtak bila i najbolja ikada u dresu reprezentacije za Ervina Zukanovića.

Protiv Južne Koreje prvi put u karijeri igrali od prve minute zajedno u stoperskom paru

Šunjić i Zukanović iza sebe imaju 300 i 270 profesionalnih utakmica i uz puno iskustva, inače su stoperi dominantni u skok igri, a njihovim dobrim nastupima pomaže i postavka igre koju je odabrao Robert Prosinečki. Tačnije, pozicija Miralema Pjanića koji je sada bliže stoperima te mu oni mogu predati loptu bez da sebe dovode u rizik pogrešnog dodavanja ili izbijanja lopte i prateće neželjene situacije. A da bi Pjanić ovo mogao raditi kako treba i time diktirati tempo i stvarati šanse kada smo u posjedu lopte, neophodno je da Muhamed Bešić i Elvis Sarić odigraju na najvišem nivou – uz puno, puno i puno trčanja i dobro pozicioniranje.

Više je valjda i pticama na grani jasno kako u modernom fudbalu bez timske igre nema rezultata.

Španija – BiH, 20,45 sati, nedjelja 18. novembar
Ovdje pogledajte listu 16 TV kanala koji prenose Španija – BiH

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)