Nakon remija sa Austrijom (0:0) u Beču i plasmana u A Ligu UEFA-ine Lige nacija, selektor BiH, Robert Prosinečki, bio je pun riječi hvale na račun svojih izabranika.

“Moram reći da je bila vrlo teška utakmica. Znali smo da će biti tako, jer je Austriji igrala samo pobjeda. Mi smo u prvom poluvremenu odigrali izvanredno, dominirali smo, imali šanse. U drugom je bilo također dobro, ali su nam uspjeli napraviti prtisak. Nismo mogli uspostaviti igru iz prvog poluvremena, nije bila taktika da se povučemo, jednostavno su nas pritisli”, istakao je Prosinečki i poručio kako bi sve osim plasmana na Euro bio neuspjeh.

“Prvi smo u grupi, 10 bodova, primili smo samo jedan gol. Momcima čestitam na današnjoj utakmici… Mi sada igramo sa Španijom, a onda ćemo 2. decembra gledati izvlačenje grupe. Ovi momci zaista imaju kvalitet, dobili su i samopouzdanje, ‘bacaju se na glavu’, postali su prava ekipa i mislim da je sve osim odlaska na Euro neuspjeh. Kroz ‘prave’ kvalifikacije ćemo se pokušati plasirati direktno, i bez Lige nacija… Činjenica da smo sada u elitnoj grupi Lige nacija sigurno je jedan veliki uspjeh i za mene kao trenera, ali i za BiH”.

Selektor se usvrnuo i na mlade igrače, te poručio da se za budućnost reprezentacije ne treba brinuti.

“To je naša snaga, imamo i U21 reprezentaciju vema kvalitetnu, sigurno tu ima još kvalitetnih igrača, a i dalje ćemo gledati i tražiti nove mlade igrače. Za budućnost BiH se ne moramo bojati, ona će uvijek imati talenata”, dodao je Prosinečki i pohvalio ambijent, koji je prema njegovim riječima bio fenomenalan.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)