Osvoji li barem jedan bod protiv Austrije u Beču u četvrtak navečer, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine biće pobjednik grupe 3 UEFA Lige Nacija.

Pobjeda u grupi značila bi učešće u završnici UEFA Lige Nacija koja se igra u martu 2020.  godine, a gdje bi BiH igrala prvo protiv najboljih ekipa Lige B (trenutno Ukrajina, Rusija i Vels), a pobjednik Lige B bi izborio nastup na EP (igraju se dva polufinala unutar Lige B te finale). Sve to nakon završenih regularnih kvalifikacija koje će BiH igrati 2019. godine. Plasiramo li se kroz regularne kvalifikacije, BiH neće ni igrati završni turnir UEFA Lige nacija, nego će nas tu zamijeniti drugoplasirana ekipa iz Lige B. Pobjednici četiri Lige nacija također će se naći na Euru 2020.

Foto: Ines Lučić, Reprezentacija.ba

Dakle, osvajanje naše grupe, te eventualno kasnije osvajanje Lige B UEFA Lige nacija donijelo bi nam plasman na Euro 2020 ako to ne napravimo kroz kvalifikacije, ali i plasman u Ligu A što znači puno atraktivnije utakmice u narednoj UEFA Ligi Nacija.

Osim što bi u slučaju plasmana u ligu A igrala protiv najjačih reprezentacija u Europi, BiH bi imala i finansijsku dobit. Ako naša selekcija osvoji prvo mjesto u grupi sa Sjevernom Irskom i Austrijom, kasa saveza bit će bogatija za ukupno šest miliona KM (za samo učešće u ligi B dobija se tri miliona KM).

Zahvaljujući pobjedama u prva tri kola, BiH je već osigurala drugu jakosnu grupu uoči žrijebanja kvalifikacionih grupa za EP 2020. godine.

Duel Austrija – BiH igra se s početkom u 20,45 sati, a glavni sudija je Andrew Dallas iz Škotske.

Foto: Ines Lučić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Tabela grupe 3 UEFA Lige nacija (liga B)

1.BiH – 9 bodova (tri odigrana susreta)

2. Austrija – 3 boda (dva odigrana susreta)

3. Sjeverna Irska – 0 bodova (tri odigrana susreta)

Preostale utakmice u grupi 3:

Austrija – BiH (15. novembar, Beč)

Sjeverna Irska – Austrija (18. novembar, Belfast)

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)