Selekcija Austrija i BiH će za dva dana (15. novembar) u Beču igrati meč UEFA Lige nacija.

Najveća prijetnja za Austrijance bit će kapiten naše selekcije Edin Džeko, koji je u dosadašnje tri utakmice ovog takmičenja postigao tri pogotka.

Reprezentativci Austrije imaju samo riječi hvale za Džeku uoči ovog duela.

“Ako ostavite Džeku samog u kaznenom prostoru, to je veoma opasno. Oni imaju dobre vezne igrače koji igraju brzo i uvijek mogu poslati loptu iza odbrane. Krila su im kvalitetna, imaju jaku ekipu i moraćemo naći način da ih pobijedimo”, rekao je Valentino Lazaro za austrijske medije.

Njegov saigrač iz reprezentacije Michael Gregoritsch smatra da je ono što Edin radi nevjerovatno.

“Džeko je izgradio ime igrajući u Italiji, Ligi šampiona i reprezentaciji. Ono što on radi je zaista nevjerovatno. Opasan je igrač ispred protivničkog gola. U Zenici smo ga čuvali 70,80 minuta, a onda nam je pobjegao i postigao pogodak”, istakao je Gregoritsch.

Sebastian Prodl je u Zenici imao najteži zadatak, s obzirom da je 90 minuta morao paziti na Edina Džeku.

“On u Ligi šampiona postiže golove kako god poželi, ali i u italijanskoj ligi te reprezentaciji. Sigurno da ga neće biti lako zaustaviti. Ako ima loptu u kaznenom prostoru i nađe se u šansi, to je vjerovatno gol. Ne smijemo dopustiti da ima posjed lopte u šesnaestercu. Džeko igra na vrhunskom niovu godinama. Njegova glavna karakteristika je snaga i postizanje golova” govori Prodl.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)