Mladi bek, Selmir Pidro, debitovao je za FK Sarajevo na evropskoj utakmici protiv ekipeBanantsa, kada je bordo tim na Koševu slavio s 3:0.

Do sada je za seniorski tim upisao 17 nastupa, a prije toga, bio je kapiten juniorske selekcije u Akademiji FK Sarajevo.

Pidro je za službeni klupski sajt odgovorio na nekoliko pitanja.

Možete liprokomentarisati subotnji derbi u kojem je Sarajevo slavilo rezultatom 2-1. Jesteli zadovoljni igrom bordo tima?

“Naravno da samzadovoljan, i ja, ali i ostatak ekipe. Mislim da smo odigrali kvalitetnu i dinamičnu utakmicu u kojoj smo stvorili dosta ozbiljnih šansi. Ostaje žal štosmo realizovali samo dvije, ali važno je da smo ostvarili dugo očekivanu pobjedu. Prostora za napredak uvijek ima, ali sve u svemu, zadovoljan sam”.

Uzimajući uobzir da imate samo 20 godina, kako se nosite sa pritiskom koji derbi nosi sasobom?

“Iskren da budem, pritisak uopšte ne osjećam. Možda je to upravo zbog mojih godina. Svaka utakmica zahtjeva individualan pristup, a derbi kao derbi ima svoje posebne čari. Pobjeda koju smo ostvarili u subotu je važna za nas jer znamo koliko smousrećili navijače. Veoma sam sretan što sam dio bordo priče”.

Nakon pogotkaAhmetovića u 16. minuti, Željezničar je vrlo brzo izjednačio. Bordo tim se vrlobrzo vratio na pravi kolosjek, niste klonuli duhom. Čime ste se vodili?

“Našu ekipu krasi jedna vrlo važna osobina, a to je zajedništvo. Igramo jedan za drugog, pomažemo se na terenu. Nije važno ko će postići pogodak ili upisati asistenciju, važan je krajnji rezultat, odnosno da tim pobjeđuje. To nam jez ajednički cilj koji nas je sve zbližio”.

Prije nekoliko danadobili ste još jedan poziv za U-21 reprezentaciju BiH?  Jeste li zadovoljni postignutim rezultatima dosada?

“Svakom igraču poziv za reprezentaciju predstavlja veliku satisfakciju. Veoma sam sretan zbog toga i to mi je samo podstrek da nastavim raditi kao do sada”.

Je li teško naterenu biti 1 na 1 sa dosta starijim igračima?

“Iskreno, na početku nije bilo jednostavno. Bez obzira čime se bavite kada se prvi put nađete u nekoj sa dosta iskusnijim protivnikom situaciji nije vam svejedno. Kako je vrijeme prolazilo, nakon svake utakmice bilo je sve lakše i lakše .Smatram da je važno iz svake utakmice izvući neku pouku, naučiti nešto novo”.

Možete li nam ispričati neku anegdotu iz Akademskih dana?

“Moj saigrač Vlado (Vladan Kovačević) je u jednom intervjuu izjavio da vas na Akademiji uče načinu života a ne samo fudbalu. Disciplina je jako važna u našem poslu. Sjećam se jednom smo došli na trening, dok nam je trener bio Sanjin Alagić. Praksa je bila da na trening donosimo lopte iz kuće Akademije, koja je blizu kampa. Međutim, tog jutra smo došli u TC Butmir, a niko se nije sjetio ponijeti lopte. Kada je to vidio, trener nas je poslao nazad u kuću da ih donesemo. Kad smo stigli nazad u kamp, ovaj put sa loptama, očekivali smo da ćemo započeti trening. Međutim, za kaznu mi koji smo zaboravili lopte, morali smo trčati povratne sprinteve na relaciji kuća – kamp dok su ostali trenirali sa loptama”.

Akademac ste koji sada igra za prvi tim. Imate li neki savjet za selekcije Akademije?

“Biti sportista je posao koji diktira stalno radno vrijeme. Zahtjeva puno žrtve, odricanja, nekad vas jednostavno neće koliko god se trudili, ali važno je da ne odustajete. Uvijek dajte svoj maksimum, vjerujte u sebe i rezultat će doći prije ili kasnije”.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)