Nakon što je mladu reprezentaciju BiH vratio na europsku mapu fudbala, te Robertu Prosinečkom “isporučio” Darka Todorovića, Eldara Čivića, Amera Gojaka i Ermedina Demirovićaselektor Vinko Marinović nastavlja sa svojim poslom.

Mladi Zmajevi će u ponedjeljak 19. novembra u Zenici odigrati prijateljsku utakmicu protiv Azerbejdžana, a za ovaj susret Marinović je pozvao 23 igrača – vjerovatno 23 najbolja sa kojima BiH raspolaže a da su mlađi od 1998. godišta (osim Demirovića koji je u A reprezentaciji).

Marinović je odabrao igrače koji ove sezone aktivno igraju za seniorske selekcije svojih klubova, a nastavio je i sa praksom davanja prilike igrača iz domaćeg prvenstva – pa čak 14 od 23 igrača igra u BiH (13 u Premijer ligi BiH, a jedan u Prvoj ligi RS).

Besim Šerbečić napravio milionski transfer iz Radnika u Rosenborg

Marinović je ovim dao veliki podstrek svim mladim igračima u BiH, ali i motivisao trenere bh. klubova da forsiraju igrače mlađe od 21 godinu – što je neophodno za razvoj fudbala jedne države. Podsjećamo kako su preko mlade reprezentacije BiH inostrane transfere iz domaćeg prvenstva napravili Ćavar, Šerbečić, Menalo, Mihojević, Lončar…

Što se tiče utakmice protiv Azerbejdžana, naš selektor i njegovi saradnici će biti na “slatkim mukama” pri izboru defanzivne linije i veznog reda.

Kovačević je standardan na golu Sarajeva ove sezone, njegovi saigrači iz odbrane, Pidro (lijevi bek), Mujakić (stoper) i Šabanović (desni bek) igraju prilično redovno i pružaju dobre partije za trenutnog lidera Premijer lige BiH. Vedran Vrhovac (stoper) je jedan od najzapaženijih fudbalera u bh. šampionatu na svojoj poziciji,  Amar Beganović (desni bek) igra odlično u dresu Slobode, a osamnaestogodišnji Jusuf Gazibegović (može igrati na obje bekovske pozicije) je jedan od najtalentovanijih fudbalera u akademiji Salzburga i trenutno je standardni član Lieferinga (takmiče se u drugoj austrijskoj ligi – vode se kao mladi tim Salzburga).

Zanimljiva će biti i pozicija Jasmina Čelikovića, koji kvalitetno može igrati zadnjeg veznog, ali i stopera.

U veznom redu bi trebala biti izuzetno jaka konkurencija. Marinović tu na raspolaganju ima Ćavara (igrao prethodne kvalifikacije za U21 BiH), Šabanadžovića, Hajdarevića (obojica Željezničar), Mustedanagića (Ružomberok), Danilovića (Borac), Boju (Mladost DK) te  osamnaestogodišnjeg Brkića (Zvijezda 09). Svi navedeni imaju jako dobru minutažu u ovim kvalifikacijama.

Haris Hajdarević, Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Čini se kako će odbrana i vezni red biti najjači dio ove generacije mlade reprezentacije BiH, ali ne sumnjamo kako će Marinović na radaru imati i sve krilne i ofanzivne igrače koji budu mogli doprinijeti U21 BiH.

Selektor Vinko Marinović za Azerbejdžan računa na sljedeća 23 igrača:

Suan Bešić (SCO Angers, Francuska), Vladan Kovačević (Sarajevo), Jusuf Gazibegović (Liefering, Austrija), Besim Šerbečić (Rosenborg BK, Norveška), Halid Šabanović (Sarajevo), Amar Beganović (Sloboda),Vedran Vrhovac (Čelik), Nihad Mujakić (Sarajevo), Selmir Pidro (Sarajevo), Jasmin Čeliković (Inter Zaprešić, Hrvatska), Milan Savić (KV Mechelen, Belgija), Marijan Ćavar (Osijek, Hrvatska), Zinedin Mustedanagić (MFK Ružomberok, Slovačka), Amar Ćatić (PSV Eindhoven, Holandija), Vladan Danilović (Borac), Anel Šabanadžović (Željezničar), Haris Hajdarević (Željezničar), Petar Bojo (Mladost), Nermin Hajdarević (GOŠK), Marko Brkić (Zvijezda 09), Stipe Jurić (Široki Brijeg), Nardin Mulahusejnović (Maribor, Slovenija) i Jovo Lukić (Krupa).

Reprezentativci će se okupiti 13. novembra u Trening kampu u Zenici.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)