Standardni prvotimac tima s Koševa Miloš Stanojević, u klubu je već više od godinu.

U redove Sarajeva stigao je iz Radničkog iz Niša i do sada je u bordo dresu upisao 44 nastupa, a u derbiju protiv gradskog rivala Željezničara, kojeg je Sarajevo savladalo rezultatom 2:1 – upisao je asistenciju.

Borbeni veznjak je govorio za zvaničnu stranicu FK Sarajevo.

Jesmo li na derbiju uspjeli realizovati ono što je dogovoreno i vježbano na treninzima? Jeste li zadovoljni igrom?

“Mislim da je svaki derbi sve bolji i bolji. Igra se dobar fudbal, otvoreno, napadački pa onda gledatelji mogu vidjeti i nešto veći broj pogodaka, nego je to prije bio slučaj. Igra je atraktivna i slobodno mogu reći da sam jako zadovoljan posljednjim derbijem. Imali smo terensku inicijativu veći dio utakmice i zasluženo smo slavili. Učimo iz svojih grešaka iz utakmice u utakmicu, a mislim da je to najvažnije za napredak ekipe u budućnosti”.

Na derbiju ste upisali asistenciju kod prvog gola. Mislite li da je krajnji rezultat mogao biti nešto viši u korist Sarajeva?

“Da, imao sam asistenciju kod prvog gola za Ahmetovića. Lako je asistirati kada u napadu imaš Mersudina (smijeh). Ako ćemo govoriti o našoj igri, onda mislim da smo morali iskoristiti još poneku priliku, ali nismo uspjeli. Ipak, najvažnije je da smo pobijedili gradskog rivala, jer znamo koliko to znači našim navijačima, ali i da smo osvojili nova tri boda”.

Zbog kartona iz meča protiv Željezničara, niste u kombinaciji za meč protiv Zrinjskog. Mislite li da ekipa unatoč odsustvu pet standardnih prvotimaca može ostvariti povoljan rezultat?

“Naravno da može. Svi smo mi igrači Sarajeva i čim smo u prvom timu moramo biti spremni zaigrati među prvih jedanaest. Poznajem svoje saigrače i znam da će svaki od njih dati svoj maksimum u utakmici protiv ekipe Zrinjskog u subotu, ali i svakoj narednoj. Dat ćemo sve od sebe da u Mostaru ostvarimo povoljan rezultat”.

Smatrate li da je pas igra koju Sarajevo preferira pozitivna ili negativna stvar uzimajući u obzir vremenske prilike koje dolaze i terene u BiH?

“Mislim da je to milion puta ponovljena priča. Svi koji prate naše utakmice znaju da kada imamo dobre uslove na terenu igramo mnogo bolje. Trudimo se realizovati veliki broj pasova i imati loptu u svom posjedu što je duže moguće. To je iznimno teško uspjeti kada igrate po blatu, neravnom terenu i slično. Međutim, naša svakodnevnica su loši tereni, tako da je neminovno da ćemo se morati igru prilagoditi uslovima koje zateknemo, ukoliko želimo nastaviti ostvarivati dobre rezultate”:

Najdraža utakmica u bordo dresu?

“Mislim da je to posljednji derbi. Igrali smo jako dobro, obje ekipe su navijačima pružile kvalitetnu utakmicu punu neizvjesnosti, a naravno da mi je posebno drago što smo na kraju bili mi ti koji su slavili”:

Kako se nosite sa pritiskom javnosti uoči velikih utakmica, poput derbija? Da li ti je to podstrek za napredak ili blokada?

“Meni lično je puno lakše igrati te neke utakmice koje su medijski više popraćene. Ne mogu reći da su one važnije od drugih, ali jednostavno ne možete reći da je derbi utakmica poput svake druge. Postoji određena doza pritiska javnosti, ali je na vama kako ćete je kanalisati. Volim adrenalin i neizvjesnost. To mi pruža dodatnu motivaciju. Pritisak je za mene u suštini pozitivna trema”.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)