Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini izdao je saopćenje u kojem se osvrnuo na otvaranje nove zgrade Fudbalskog saveza BiH krajem novembra.

“Ukupna investicija procjenjuje se na oko 10 miliona KM. Ceremoniji otvaranja prisustvovat će brojne zvanice koje je pozvao Fudbalski savez BiH, a pompeznu najavu događaja s čuđenjem smo čitali. Kako ističu u Savezu, odluka o kupovini nove administrativne zgrade je ‘jedan u nizu uspješnih poslovih poteza menadžmenta FS BiH’, a mi se pitamo koja je zapravo svrha postajanja Saveza kao takvog? Da li je Savez danas postao samo sredstvo zapošljavanja podobnog kadra kojem je očito potrebno dodatno mjesta, pored administrativne zgrade u centru Sarajeva te Trening centra u Zenici ili rukovodioci žele imati što ljepši ambijent kada dočekaju UEFA-ine predstavnike kako bi svoje lične karijere dodatno gradili?”.

U nastavku saopćenja se pitaju da li je ulaganje od 10 miliona KM bilo potrebno za ogroman administrativni centar uposlenika i rukovodioca.

“Uložena sredstva, po našem mišljenju, morala su biti utrošena na obnovu travnjaka u Bosni i Hercegovini! Tereni na premijerligaškim stadionima u BiH su među najgorim u regionu i mnogo utiču na kvalitet igre, zdravlje igrača i ukupnog dojma našeg nogometa unutar granica države i šire. Koliko još treba da čitamo regionalne medijske izvještaje koji ismijavaju naše stadione? Stadion Grbavica dobio je novi travnjak zahvaljujući realizovanom projektu FK Željezničar, a NK Čelik već nekoliko godina ima ponajbolji travnjak u takmičenju. Uložena sredstva na Grbavici se itekako isplate, a cijena novog travnjaka iznosila otprilike milion KM. Pitamo se da li je bilo bolje 10 miliona KM umjesto zgrade uložiti u deset travnjaka i dugoročno napravit doprinos poboljšanju bh. nogometa, jer svježe okrečeni zidovi, novi kancelarijski materijal i stolice na točkiće ne donose bolje sutra igračima, trenerima i navijačima Premijer lige BiH. Sa željom napretka našeg nogometa se nadamo da će naredni ‘uspješan poslovi potez menadžmenta FS BiH’ biti vezan direktno za premijerligaško takmičenje, igrače i sportsku infrastrukturu”, stoji u saopćenju Sindikata.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)