Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Robert Prosinečki, danas je objavio spisak igrača na koje računa u predstojećim utakmicama sa Austrijom (15. novembar) i Španijom (18. novembar).

Na njemu su se našla i imena U21 reprezentativaca BiH Amera Gojaka i Ermedina Demirovića.

“To su dva igrača koja su kroz kvalifikacije bila najkvalitetnija. Gojak u Dinamu igra dobro kao i za mladu reprezentaciju i sigurno predstavlja budućnost ove ekipe i jedan je od igrača koji bi trebao biti lider u budućnosti. Kako dolazi smjena generacija, tako dolaze i novi igrači, sigurno je da ima još igrača na koje računamo. Za sada ne mogu reći koju ulogu će Gojak imati u ove dvije utakmice, sigurno je da neće početi utakmicu, a za ostalo ćemo vidjeti”, rekao je Prosinečki na današnjoj press konferenciji.

Foto: Damir Hajdarbašić, BiH.ba

Selektor kaže kako su svi igrači zdravi osim Elvisa Sarića, koji će na pripreme doći povrijeđen, ali da će se tek nakon dva treninga u Austriji ustanoviti može li igrati.

Naglašava kako je Austrija dobra reprezentacija, ali da nije favorit protiv BiH.

“Ja sam i prije utakmice u Zenici rekao da je Austrija dobra reprezentacija, gotovo svi igrači im igraju u Bundesligi, s dvojicom igrača koji prave razliku – Arnautović i Alaba. Oni znaju da samo s pobjedom mogu ići dalje, sigurno je da će napasti od prve minute i pokušati doći do pobjede. Idemo igrati najbolje što možemo, ako oni budu kao što su bili kao u prethodnim utakmicama, mi imamo dovoljno kvaliteta da završimo s nekim dobrim rezultatom i budemo prvi u grupi. Austrija nije favorit protiv BiH i ja to ne mogu prihvatiti, idemo tamo s povoljnim rezultatom i nadam se da nećemo čekati šta će Austrija uraditi u Sjevernoj Irskoj”.

Prosinečki je odlučio da za predstojeće utakmice ne pozove beka Arsenala Seada Kolašinca, koji se dugo borio sa povredom.

“Kolašinac je imao težu povredu, a poslije tri mjeseca neigranja potrebno je vrijeme da se vratiš u formu. Nakon jedne povrede, često dolazi do druge, on sada ima problem sa zadnjom ložom i nadamo se da će prevazići sve to i da će biti zdrav za ono najvažnije, a to su kvalifikacije i utakmice eventualnog baraža.

Foto: Damir Hajdarbašić, BiH.ba

Osvrnuo se i na Elvira Koljića, napadača Craiove, koji igra u sjajnoj formi.

“Koljić je dobar igrač, talentovan je i sigurno je da ima potencijala. Radio sam s njim u SAD-u, znam kakav je igrač i sigurno je da pored njega pratimo još puno igrača koji bi eventualno mogli dobiti poziv”, smatra Prosinečki.

Neizbježno je bilo pitanje i o Izetu Hajroviću, koji unatoč sjajnim partijama u dresu Dinama ponovo nije dobio poziv.

“Zašto me stalno pitate za Izeta? Višća je jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji koje imamo. Meni je iznenađenje što Duljević igra u Dresdenu. On ima kvalitet za puno veći klub. Hajrović tri godine nije igrao. Igra dobro u zadnje vrijeme i ne znači da neće biti na spisku. Naredne godine imamo utakmice svaki mjesec. Dinamo igra dobro, Izet igra dobro i ne znači da ga neću zvati jednog dana”, dodao je Prosinečki.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)