Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje će 2020. godine biti održano u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, započela je gostujućom pobjedom nad Bjelorusijom rezultatom 29:30.

Piše: A. V.

Uzimajući u obzir sve probleme s kojima su se susreli i s kojima se konstantno susreću, negativnu tradiciju, ali i igranje protiv redovnog učesnika evropskih i svjetskih prvenstava, ta pobjeda naših rukometaša može se nazvati velikim podvigom.

Selektorov veliki angažman

Rasulo u Rukometnom savezu BiH koje traje već duže vrijeme, ogromni dugovi i blokirani računi, doveli su do situacije da Evropska rukometna federacija (EHF) zaprijeti suspenzijom, što bi automatski značilo i nemogućnost nastupanja u kvalifikacijama.

Velikim angažmanom selektora Bilala Šumana stvari su se ipak privremeno riješile i naši rukometaši su zaigrali kvalifikacije, iako se tu konkretno ništa nije promijenilo. Stanje je čak i gore, čemu svjedoči to da smo u daleki Minsk išli autobusom (16 sati puta), te poput nekih rekreativaca igrali u opremi nekoliko različitih marki (H20, Joma, Diadora, Hummel…).

Šuman je u više navrata bio prisiljen tražiti razne načine da se dođe do neophodnog novca, pa čak i davati iz svog džepa, a za sve ono što radi treba mu odati veliko priznanje.

U stručni štab je uspio dovesti legendardnog Lassea Boesena, a naši rukometaši su u toku pripremama imali čast da dobiju savjete i od nekada jednog od najboljih golmana svijeta Kaspera Hvidta.

Sjećamo se svi “slučaja Nuić” i nemara određenih ljudi, zbog čega smo ostali bez zasluženog baraža za Svjetsko prvenstvo.

Ni to nije pokolebalo naše rukometaše i selektora da optimistično uđu u novi kvalifikacioni ciklus.

Bosanski inat

A onda dolazimo do naših sjajnih momaka, koji su sinoć u Minsku pokazali da je ljubav prema državnom dresu jača od svih nedaća!

Jedno loše odigrano poluvrijeme i četiri gola zaostatka, nisu ulijevali nadu da ćemo doći do pozitivnog ishoda, ali ono što se desilo u posljednjih pet minuta odlika je onog pravog bosanskog inata.

Imali smo na kraju i sreće da okrenemo rezultat u svoju korist, ali valjda smo je poslije svega i zaslužili.

Znajući da im je ovo posljednja šansa da po prvi put zaigraju na jednom šampionatu Evrope, iskusni igrači poput Prcea, Terzića, Karačića su unatoč poznim godinama odigrali sa velikim žarom i pokazali koliko im znači državni dres.

Sad to sve treba potvrditi domaćom pobjedom nad Češkom, koja bi nas dodatno približila tom velikom cilju.

Iako se radi o još jednom izuzetno kvalitetnom protivniku, vjerujemo da nas, uz veliku podršku navijača u Mejdanu, naši rukometaši neće iznevjeriti.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)