Juventus je sinoć u susretu trećeg kola grupe H slavio na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda s 0:1, a Engleze je posebno oduševio nastup bh. reprezentativnog veznjaka Miralema Pjanića (28), o kojem su napravili posebnu priču.

Independent je donio tekst s naslovom “Kako su Pjanićeve oči obezbijedile Juventusu pobjedu nad Manchesterom Unitedom”.

“Bila je to večer lekcija za Manchester United. Sa Blaiseom Matuidijem s jedne i Rodrigom Betancurom sa druge strane, Pjanić je ponudio modernu majstorsku klasu u tome kako pokrenuti elitnu europsku utakmicu iz baze veznog reda. Na taj način je pokazao sve karakteristike koje Unitedu trenutno nedostaju: pribranost, kontrola, mobilnost, fleksibilnost, sposobnost za ključni pas i sposobnost da ga vidi na prvom mjestu”, navodi se u tekstu Independenta i nastavlja:

“Kada je trener Juventusa Massimiliano Allegri rekao da je Pjanić među tri najbolja vezna igrača svijeta, to nije bila samo hiperbola. Prije svega tu je pogled, skeniranje. Svaki igrač stvara svoju sliku utakmice, ali sa Pjanićem osjećate nešto elementarnije od toga, osjećaj da igra utakmicu ne sa svojim stopalima i plućima, već očima. Uz to nikad ne sklanja pogled sa klupe i tribina”.

Ovaj ugledni engleski list dalje navodi kako je Pjanić počeo utakmicu isturenije, stvarajući presing igračima Uniteda, ali se vremenom spuštao ka sredini terena. Kada je United pritisnuo u drugom poluvremenu, usmjeravao je, prebacivao loptu u manje opasna područja.

Dokaz besprijekorne partije je činjenica da je samo Betancurt imao više tačnih dodavanja od njega.

Pjanić je meč okončao sa 72 tačna dodavanja (od čega tri ključna) uz procenat uspješnosti od 91%, četiri od osam osvojenih duela i pet od sedam tačnih dugih lopti.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)