Edin Džeko (32) već više od 11 godina nastupa za A reprezentaciju BiH. U dresu svoje domovine Džeko je u tom periodu zabio 55 golova u 96 mečeva.

Gotovo nestvarnim rezultatima u reprezentaciji i klubovima definitivno je stekao epitet najboljeg fudbalera kojeg je Bosna i Hercegovina ikada imala.

Ipak, prije 15-ak godina Edin Džeko bio je u nemilosti mešetara tada okupljenih oko Fudbalskog saveza BiH i svih naših selekcija. Unatoč svojoj kvaliteti Džeko tada kao igrač Željezničara, pa kasnije Češke prve i druge lige i nije dobijao zasluženu minutažu i priliku. Odlučio se tada bh. sportsku javnost “bocnuti” informacijom kako bi, ukoliko ga BiH ne želi, mogao zaigrati za reprezentaciju Češke u kojoj je tada igrao i koja mu je navodno ponudila pasoš.

Tih godina bilo je puno sličnih ultimatum tekstova, pa danas to možda izgleda i smiješno. Prava je istina da nije nimalo smiješno, nego vrlo tragično jer je primjer Edina Džeke paradigma amaterskog i koruptivnog rada koji je godinama, a mnogi tvrde i danas, prisutan u bh. reprezentativnim selekcijama od načina izbora selektora pa do igrača.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)