Dan nakon utakmice sa Sjevernom Irskom i treće pobjede u Ligi nacija, selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Robert Prosinečki, za BHT1 je govorio o tom duelu, ali i predstojećim koji u novembru čekaju naš tim.

“Mislim da smo već i prije utakmice u Sjevernoj Irskoj pričali da se radi o jednom odličnom protivniku, koji ima svoje kvalitete, jedan poseban otočki stil koji se igra na te duge lopte i koji ti pravi jedan veliki pritisak. Na kraju, sigurno moramo biti zadovoljni, i rezultatom i igrom, jer mislim da su momci dali sve od sebe. Trebali bi biti zadovoljni sa svim igračima, sa borbenošću, zalaganjem. Edin je taj koji to završava i sa dva gola smo pobijedili. On kad dođe u šansu on to daje i onda nam je puno lakše”, rekao je Prosinečki.

Kaže kako za budućnost ne treba brinuti, jer postoji jedan širi spisak igrača na koje može računati.

“Bila je ta smjena generacija. Puno igrača je otišlo, pogotovo igrači koji su jako puno dali za Bosnu i Hercegovinu, od Spahića, Ibiševića, Lulića, Medunjanina… Treba se stvarati jedna nova mlađa generacija za budućnost. Imamo tu i kvalitetnih igrača iz U21, koji igraju u svojim klubovima, tako da ćemo imati širinu i ja se nadam da su nam dobro poslužile sve ove utakmice po tom pitanju, ali i da stvorimo jedan dobar ambijent”.

O Edinu Džeki i Miralemu Pjaniću nije rekao mnogo, osim da su oni lider bez kojih ova reprezentacija nije ista.

“To su igrači koji igraju u najvećim klubovima u Evropi, igrači koji su supertalentirani, tako da sigurno nije isto kad njih dvojica igraju i ne igraju. Oni su ti lideri ove reprezentacije i mislim da uz ove mlađe možemo napraviti jedan uspjeh”.

Zmajevima u novembru predstoji posljednji susret Lige nacija sa Austrijom (15. novembar), a potom i prijateljski meč sa Španijom (18. novembar).

“Mi ćemo se sigurno bazirati na ovu prvu utakmicu sa Austrijom. Vidjet ćemo još koji će rezultat biti u Sjevernoj Irskoj, ali nevezano za to, mi idemo tamo da napravimo jedan dobar rezultat i da igramo najbolje što možemo, kako bi završili prvi u grupi. Poslije toga nam slijedi duel sa Španijom, koja je velesila u nogometu, tako da će to biti super zanimljivo i jedan fenomenalan test za naše reprezentativce”, poručuje na kraju Prosinečki.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)