Sedam dana prošlo je od pobjede BiH nad Sjevernom Irskom. Ne računajući američku turneju na kojoj je raspolagao sa rezervnim bh. timom, utakmica od prošlog ponedjeljka bila je osma za Roberta Prosinečkog na kormilu BiH.

U osam mečeva “Žuti” ima skor od pet pobjeda i tri remija. I nula poraza. Dovoljno za aplauz.

Neki će reći kako je Prosinečki u tim mečevima imao puno sreće jer su na gotovo svakoj utakmici naši protivnici promašili izgledne šanse. Ali da bi uopšte došli u situaciju da iskoristite sreću morate zadovoljiti mnoge druge kriterije i izazove na terenu.

Nakon deset mjeseci kako vodi reprezentaciju BiH Robert Prosinečki definitivno je posložio našu ekipu kako bi maksimalno iskoristio prve zvijezde tima – Edina Džeku i Miralema Pjanića. Takvim receptom poslužili su se recimo u Velsu gdje su cijelu igru podredili Baleu i Ramseyu i tako su došli do završnice Eura 2016.

Nisu Edin Džeko i Miralem Pjanić igrači bez mana, pa je Prosinečki recimo Pjaniću u veznom redu dodao donedavno relativno anonimnog Elvisa Sarića koji je svojim trčanjem i odličnim čitanjem igre zajedno sa Muhamedom Bešićem pomogao Pjaniću da pokaže svoj maksimum i napokon dobije naklon navijača reprezentacije BiH. U praksi to izgleda tako kao kod drugog gola koji smo postigli Sj. Irskoj na Grbavici. Kada Pjanića rasterete Bešić i Sarić, on može jednim potezom razbiti defanzivnu postavku protivničke ekipe.

A kada je reprezentacija postavljena da Džeko i Pjanić pokažu svoj maksimum, tada uz maksimalno zalaganje i organizaciju ostatka ekipe dobar rezultat može doći kao realan ishod. Naravno, bitna je uloga i ostalih fudbalera na terenu, jer Pjanić i Džeko nerijetko znaju na sebe navući nekoliko protivničkih igrača, pa samim tim ostaje mnogo slobodnog prostora na terenu koji bi ostali bh. reprezentativci trebali iskoristiti (primjer pogodak Duljevića u Belfastu).

U odnosu na ranije kvalifikacije Zmajevi i puno bolje brane prekide i to je još jedna osnova preko koje se lome utakmice za koji neki kažu da ih pobjeđujemo samo “na sreću”.

Prosinečki autonoman, sa Sarićem zatvorio usta “ekspertima”

Jedno je sigurno Robert Prosinečki je selektor kojemu igrači bezrezervno vjeruju i koji ih očigledno za probuditi i motivisati na pravi način. Još je važnije što je Prosinečki vrlo autonoman selektor koji svoje odluke ne mijenja pod pritiskom javnosti. Najbolji primjer za čvrstu kičmu Roberta Prosinečkog je upravo gore spomenuti Elvis Sarić.

Prosinečki je najviše kritika imao zbog forsiranja Elvisa Sarića u startnoj postavi, ali na kraju se ispostavilo da se Sarić sa svojim karakteristikama sjajno uklapa u trenutni sistem igre reprezentacije BiH (u biti, Sarić radi apsolutno sve što bi svaki moderni vezni fudbaler trebao da radi – trka, kretnja bez lopte, učešće u napadačkim akcijama, presing na protivnika, itd).

Elvisa tokom 90 minuta igre možete vidjeti na gotovo svakom dijelu terena, uspio je postići gol u Belfastu protiv Sjeverne Irske, asistirao je Edinu Džeki za pobjedonosni pogodak protiv Austrije u Zenici, međutim najbitnije od svega, nekadašnji fudbaler Sarajeva je u potpunosti opravdao povjerenje selektora (jedini je odigrao svih 10 susreta za BiH – mandat Prosinečkog).

Sarić odlično prati protok lopte protivnika i često zna iz drugog plana vršiti presing na protivnika kada ima posjed na svojoj polovini te samim tim remeti koncepciju igre suparničke momčadi (primjer gol Sarića u Belfastu).

Također, Sarić se ne libi preuzeti odgovornost u određenim trenucima, što je najbolje pokazao u Zenici sa Austrijom, kada je kombinovao sa Pjanićem, zatim driblingom izbacio nekoliko igrača Austrije i asistirao Džeki za gol.

Problema ima, pitanje ima li i rješenja za sve njih

Problema u ekipi ima, neke od njih će Prosinečki rješavati dodatnim uigravanjem i novim taktičkim zamislima, ali i uvođenjem svježe krvi u reprezentaciju sa mladim i odmah iskoristljivim igračima poput Amera Gojaka i Stjepana Lončara koji bi dodatno mogli ubrzati i ojačati sredinu naše reprezentacije.

Neke poput nestabilne odbrane nikada neće moći u potpunosti riješiti, ali hoće djelomično, jer će Prosinečki u regularnim kvalifikacijama imati na raspolaganju još jaču zadnju liniju sa Kolašincem i Bičakčićem, a sigurno da će značajno morati poraditi na nesigurnosti odbrane naše reprezentacije, kao i prečestim pravljenjima faulova blizu našeg 16-erca.

Sigurno je da će dosta pažnje posvetiti tome da odluči koga uz Edina Džeku “gurati” u napad reprezentacije. Riad Bajić i Kenan Kodro ne mogu naći svoju pravu formu pa na njihova mjesta kucaju Ermedin Demirović, Smail Prevljak, Elvir Koljić, ali svakako i raspucani Sulejman Krpić kao prvi strijelac BHT Premijer lige.

Robert Prosinečki za svoj rad nagrađen je mjestom u drugoj jakosnoj grupi u kvalifikacijama za Euro 2020, a sve u svemu ono najvažnije – fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovo je “in”!

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)