Selektor Vinko Marinović preporodio je mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine i “vječne gubitnike” sve do kraja kvalifikacija držao u igri za plasman na Europsko prvenstvo.

Uzme li se u obzir da je U21 BiH za protivnike u grupi imala Rumuniju, Portugal, Vels i Švicarsku – ovaj rezultat još je vrijedniji poštovanja.

Ipak, posljednja stepenica u kojoj su Zmajevi trebali pobijediti Portugal u gostima bila je prevelika i izgubili smo 4:2.

„Čestitam igračima na dobrim igrama i zalaganju u ovom kvalifikacionom ciklusu. Bili smo u igri do kraja i došli do toga da se sa jednim jakim Portugalom borimo za odlazak u baraž. Oni ipak pokazali da imaju individualni kvalitet i da su bolji u ovom trenutku. Dobri smo bili na otvaranju utakmice, imali smo i neke svoje šanse. Dali smo sve od sebe večeras, kao i tokom cijelih kvalifikacija.“

Rumunija je osvojila prvo mjesto u našoj grupi sa 24 boda i direktno se plasirala na EP, Portugal je završio kao drugi sa 22 boda i izborio baraž, a BiH je treća sa 18 bodova.

Da greškom Saveza nismo bili bez Demirovića u prvom meču, da se nije povrijedio prvi golman Azir Muminović, da Menalo i Ćavar nisu prešli u klubove u kojima ne igraju, da Todorović i Ćivić nisu prekomandovani u A reprezentaciju možda je moglo biti i drugačije.

Jedno je sigurno – mlada reprezentacija napravila je ogroman pomak naprijed, svojim igračima omogućila inozemne transfere, a seniorskoj reprezentaciji servirala nekoliko odličnih igračkih rješenja za budućnost.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)