Fudbalska selekcija BiH sinoć je na Grbavici golovima Edina Džeke savladala Sjevernu Irsku rezultatom 2:0 u susretu trećeg kola grupe 3 UEFA Lige nacija (liga B).

Ovo je bila treća pobjeda Zmajeva u Ligi nacija i izabranici Roberta Prosinečkog su već osigurali drugi “šešir” pred žrijeb kvalifikacija za EP koji će se obaviti 2. decembra u Dablinu.

U drugom “šeširu” će se naći dvije najslabije plasirane reprezentacije iz lige A te osam najboljih iz lige B.

S obzirom da iz lige B Turska (ima tri boda i jedan susret do kraja), Republika Irska (ima bod i dva susreta do kraja), Slovačka (bez bodova i dva susreta do kraja) te Sjeverna Irska (bez bodova i jedan susret do kraja) nemaju ni teoretske šanse da osvoje devet bodova, BiH je sigurno u drugom “šeširu” zajedno sa Rusijom.

Zmajevi 15. novembra igraju posljednji susret UEFA Lige nacija u Beču protiv Austrije i dovoljan im je jedan bod da osvoje prvo mjesto i samim tim izbore plasman u A ligu, gdje nastupa 12 najboljih reprezentacija u Europi.

Kvalifikacije za EP će se igrati od marta do novembra 2019. godine, a plasman na Euro 2020. godine izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe (ukupno 10 grupa).

(BIH.ba)