Na press konferenciji poslije pobjede nad Sjevernom Irskom (2:0), selektor BiH, Robert Prosinečki, izjavio je kako je to bila teška utakmica, u kojoj je naš tim ipak zasluženo došao do nova tri boda.

“Bila je ovo teška utakmica. Sjeverna Irska je odlična ekipa i pokazali su da mogu sa svima da igraju. Trebamo biti zadovoljni. Igrači su dali sve od sebe i igrali su dobro. lmali smo i sreće, oni su imali tri stative. Džeko je opet odlučio. Moramo biti zadovoljni ovim nizom i imamo devet bodova, što je odlično”, kazao je Prosinečki i nastavio:

“Sigurno da smo znali snagu Sjeverne Irske, igraju duge lopte i teško je igrati protiv takvih ekipa. Pet godina igra isti tim i dugo su na okupu, dobro rade, a i mi smo im svojim greškama poklonili neke šanse. Rade odličan pritisak, nas je malo i sreća pogledala. Ipak, mislim da smo zasluženo pobijedili. Momci su dali sve od sebe, bore se stvarno. Imali smo odličan ambijent, moramo biti zadovoljni sa svima i čestitam momcima na ovoj pobjedi”.

Dotakao se i Miralema Pjanića, koji je za njega odigrao najbolju utakmicu otkad je on selektor.

Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

“Ovo je najbolji Pjanićev meč do sada, bez daljnjeg. Pjanić je uvijek važan i kada ne igra najbolje, ali danas je odigrao baš dobro sa svojom trkom, dodavanjem, driblingom. Pogodili smo mu poziciju. Cijeli vezni red je bio sjajan, a šta reći o Pjaniću, znamo kakav je igrač i danas je sigurno bio jedan od najboljih”.

Kaže kako ovo liči na pravu reprezentaciju i da svi moramo biti zadovoljni.

“Postoji jedan korektan odnos između mene i igrača. Nemamo puno vremena za rad i nemamo kad praviti neke velike analize. Igrači već sutra putuju za klubove, a neki za vikend igraju derbije. Sretan sam što je njih 95 posto standardno. Uvijek može bolje, ali ovo liči na pravu reprezentaciju i moramo biti svi zadovoljni, jer smo dobili jednu jaku ekipu”.

Nije propustio pohvaliti ni ostale igrače.

“Vranješ je odigrao sjajno, ta pozicija je bitna jer smo htjeli dobiti agresivnost i skok na tom mjestu. Zukanović i Šunjić su se već uštelili i danas su bili dobri. Probali smo s Ćivićem, sad je tu i Kolašinac, Nastić je bio dobar protiv Turske i tu sada imamo rješenja”, zaključio je Prosinečki.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)