Fudbalska reprezentacija BiH u ponedjeljak navečer odigraće svoju treću utakmicu UEFA Lige nacija na Grbavici protiv Sjeverne Irske.

Iza Zmajeva su dvije utakmice iz kojih imaju maksimalan učinak i šest bodova dovoljnih za prvo mjesto u grupi ispred Austrije i Sjeverne Irske. Prethodne utakmice daju za naslutiti kako ni večeras na Grbavici nećemo uživati u prelijepom fudbalu, te da će koncepcija igre u potpunosti biti usmjerena ka rezultat.

Mediji i fudbalski analitičari prethodnih su dana pisali kako su Zmajevi lako mogli izgubiti da su Sjeverna Irska ili Austrija imale malo više sreće, ali činjenica je da nisu – i da je u prva dva kola UEFA Liga nacije slavila Bosna i Hercegovina, a ne Austrija ili Sjeverna Irska.

Foto: Damir Hajdarbašić, BiH.ba

Sigurno ne slučajno, nego na osnovu izuzetno disciplinirane i organizirane igre prilagođene u istom trenutku protivniku i vlastitim kvalitetama i manama. Sve to uz pristup i ponašanje igrača koje jasno pokazuju veliko povjerenje i dobar odnos koji imaju sa Robertom Prosinečkim.

Posljednji prijateljski susret protiv Turske donio je puno trčanja i dobre organizacije igre Zmajeva na terenu. Istina, drugo poluvrijeme u kojemu je na terenu bio praktično bh. rezervni tim, a Turska u igru ubacila svog najboljeg napadača Cenka Tosuna iz Evertona pokazala je koliko uzak igrački kadar ima Robert Prosinečki na raspolaganju i koliko igra reprezentacije BiH ovisi o dobrom nastupu glavnih zvijezda ekipe.

Kako Zmajevi nisu slučajno slavili u prva dva kola, tako ni u ponedjeljak navečer neće igrati utakmicu reda radi, nego će strpljivo tražiti pukotine u izuzetno posloženoj igri reprezentacije Sjeverne Irske. Bez obzira na dobro raspoloženje u ekipi i odlične uslove za igru, lijepog fudbala vjerovatno nećemo vidjeti previše.

Kada je riječ o sastavu, prema raspoloživim informacijama BIH.ba – Reprezentacija.ba portala on bi trebao izgledati Šehić – Todorović, Šunjić, Zukanović, Nastić – Bešić, Sarić, Pjanić – Zakarić, Višća, Džeko.

Prosinečki je na posljednjem treningu uoči utakmice izjavio kako Šehić ima prednost nad Begovićem, Nastić je protiv Turske izgledao jako dobro, a Zakarić bi trebao dobiti prednost ispred navodno rovitog Duljevića.

U reprezentaciji Sjeverne Irske najviše problema imaju sa napadačima gdje ne mogu računati na dva najbolja špica – Kyle Laffertya i Will Grigga, pa će rješenje u napadu tražiti između: Liam Boycae (Burton Albion) – 1 gol u 14 utakmica za Sj. Irsku, Josh Magennisa (Bolton Wanderers) – 4 gola u 38 utakmica i Jamie Warda (Charlton) – 4 gola u 34 utakmice.

Ispunjena Grbavica do posljednjeg mjesta, novi travnjak na Željinom stadionu, te požrtvovana i borbena reprezentacija BiH garantuju 90 minuta napete fudbalske predstave.

BiH – Sjeverna Irska, ponedjeljak 15. oktobar 20,45 sati, stadion Grbavica, TV prijenos na 16 kanala.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)