Haris Alihodžić je od prošle godine direktor Omladinske škole FK Željezničar, a za zvanični klupski sajt je govorio o infrastrukturi, prelaznom roku, trenerskom kadru i o planovima Omladinske škole.

U uvodu se dotakao nedavnog infrastrukturnog projekta u kojem je teren sa prirodnom travom prilagođen kako bi juniora mogli igrati prvenstvene utakmice na njemu.

Doveden veliki broj igrača

“Mi smo iz Omladinske škole pokrenuli inicijativu da nam juniori igraju na terenu sa prirodnom travom. Sve iz razloga zbog toga što se oni približavaju prvom timu i od ogromnog značaja je da nam izlazna godišta igraju na terenu sa prirodnom travom. To smo uspjeli zahvaljujući rukovodstvu kluba i nakon što je postavljen nov glavni travnjak na Stadionu Grbavica, već smo odigrali prvu utakmicu na pomoćnom terenu i savladali Radnik sa 7:0. To što sada juniori igraju utakmice a imaće priliku i trenirati na prirodnoj travi je od ogromnog značaja i to je sigurno značajan pomak za rad. Sljedeći korak je ugradnja reflektora na pomoćnom terenu kako bi juniorski tim mogao imati i večernje treninge na terenu sa travnatom podlogom”, kazao je Alihodžić.

U prethodnom prelaznom roku Omladinska škola je bila aktivna te je dovela veliki broj fudbalera sa teritorija Kantona Sarajevo, ali i iz čitave Bosne i Hercegovine. Većina tih mladih igrača odlično se uklopila u svoje ekipe, a njih devetorica iz kadetske i juniorske selekcije izborilo se i za dres reprezentacije BiH.

“Prelazni rok smo jako uspješno odradili. Doveli smo 64 igrača od toga 15 do 20 igrača je skautirano tokom proteklog perioda i to su sigurno pojačanja. To su godišta od 2000. do 2009. Drago nam je da su se svi uklopili u svoje selekcije, što se automatski odrazilo i na rezultate naših selekcija u konkurenciji pionira, kadeta i juniora, koji su trenutno lideri u svojim prvenstvima. Omladinska škola FK Željezničar je najbolje mjesto u BiH za napredovanje i razvoj mladih fudbalera. Trenutno imamo pet juniorskih reprezentativaca i sigurno da je to veliki uspjeh jer ostatak države ima četiri, po jednog iz Borca, Sarajeva, Zvijezde 09 i Zrinjskog. To znači da je Omladinska škola dala više reprezentativaca nego kompletna liga. To je ogromni potencijal, ali na tome ne smijemo stati i moramo nastaviti raditi i da ti igrači u budućnosti zaigraju za prvi tim. Mi smo klub koji daje šanse mladim igračima i trenutno dva naša juniora igraju za prvi tim, Eldar Šehić i Dženan Osmanović, što nije slučaj u ostalim klubovima iz Premijer lige BiH”.

Foto: Armin Herić, FK Željezničar

“Želim istaći da u profesionalnom fudbalu, barem kod mene, ne postoji mlad i star igrač, nego samo dobar i loš. Tako moramo gledati, te mladim igračima omogućiti da konstantno napreduju. Poziv za nastup u kadetskoj reprezentaciji dobila su naša četiri igrača. I u toj konkurenciji imamo veoma dobru selekciju koju smo pojačali sa nekoliko talentovanih igrača. U samom smo vrhu, jako dobra selekcija u koju smo doveli dva, tri kvalitetna igrača. U Omladinskom pogonu imamo jasnu strategiju, ne dovodimo mnogo igrača i ne trošimo mnogo. Svakog igrača želimo pametno savjetovati i usmjeriti. Moramo voditi računa o troškovima i za svaki uloženi fening odgovaramo i o tome najbolje govori podatak da smo u protekloj godini pozitivno finansijski poslovali, što nije čest slučaj kada govorimo o omladinskim pogonima u našoj zemlji, kazao je nekadašnji kapiten Plavih, a potom se osvrnuo na trenerski kadar u Omladinskoj školi”.

Nastaviti trend stalnog napredovanja

“Trenerskim kadrom trebamo biti zadovoljni jer to najbolje oslikavaju rezultati i mladi igrači koji su već sada u prvom timu. Svaki trener je zaslužan i ima svoju ulogu u razvojnom putu mladog igrača. Svi ovi treneri da nisu dobri ne bi bili u Želji. Svi su veliki navijači Želje, neki od njih bivši igrači koji imaju veliku ljubav prema poslu. U Omladinskom pogonu imamo školovane trenere sa profi licencama ali i one nešto mlađe trenere, volontere, koji rade jako dobro i koji su završili B program, a koji će u narednom periodu imati priliku da napreduju i usavršavaju svoja znanja. U konačnici, plan je da imamo edukovan kadar koji će prema zaslugama biti rangiran”.

Admir Adžem je kao član plave porodice, u novoj ulozi u Omladinskoj školi.

“Admir Adžem je prošle godine bio šef struke prvog tima, godinama je bio u Omladinskoj školi i postigao značajne rezultate, vodio je sve selekcije od pionira do seniora, te nam je drago što će svojim iskustvom i znanjem pomoći da školu podignemo na još veći nivo. Njegova sadašnja uloga će biti rad sa selekcijama i trenerima selekcija koje se takmiče u Premijer ligi. Planiramo da kroz njegov angažman, rad sa igračima Omladinske škole podignemo na još veći nivo. Obavili smo testiranja, radimo analize utakmica, a uskoro ćemo početi raditi i video analize utakmica. Individualno radimo sa igračima, skautiramo omladinske lige, a Admir Adžem sigurno će donijeti dodatni kvalitet u našu školu, te doprinijeti tome da igrači iz omladinske škole spremno dočekaju izazove koji ih čekaju kada dobiju priliku u prvom timu našeg kluba. U narednom periodu očekujemo još bolje rezultate i dovođenje novih kvalitetnih igrača iz cijele BiH”, istakao je Alihodžić.

“Planovi su da nastavimo trend stalnog napredovanja, da rezultate koje imamo zadržimo i da uradimo pripremne aktivnosti kako bi u što skorije vrijeme formirali akademiju u punom smisli te riječi. Želimo poboljšati skauting i dovesti još dobrih igrača a paralelno s tim nadamo se poboljšanju infrastrukture. Svjesni smo da će biti teško jer za sve to treba dosta finsnijskih sredstava ali daćemo sve od sebe kako bi u dogledno vrijeme napravili i taj trening centar po uzoru na evropske ekipe. To je svakako plan za budućnost kako bi omogućili što bolje uslove za sve omladinske selekcije”, kazao je za kraj Alihodžić.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)