Prijateljske utakmice reprezentacije BiH u ne tako davnoj prošlosti znale su nanijeti veliku štetu našem nacionlanom timu. Nakon poraza od SAD-a u ljeto 2013. godine do tada neumoljivi Zmajevi su poremetili atmosferu u timu, ubrzo izgubili i od Slovačke u kvalifikacijama i umalo ostali bez plasmana na SP 2014. Godinu poslije poraz na prijateljskoj utakmici protiv Egipta napravio je pravi haos u reprezentaciji od kojeg su se Zmajevi u potpunosti nisu oporavili ni do početka Mundijala.

Zna to sve vrlo dobro Robert Prosinečki pa večeras na prijateljskoj utakmici u Rizeu protiv Turske traži maksimalni angažman i dobar rezultat. Prosinečki je najavio kako će protiv Turske priliku za igru dobiti igrači koji su do sada imali manju ili nikakvu minutažu, ali je sigurno kako će se i večerašnja utakmica iskoristiti za dodatno uigravanje i jačanje ekipe.

Gledajući na pozvane igrače prema gore navedenom kriteriju veću minutažu bi trebali dobiti Bajić, Milošević, Kodro, Zakarić, Prcić, Krunić…

Turska je predvođena rumunskim selektorom Mircea Lucescu i igračima Milana, Rome, Leicestera i Evertona u septembru u UEFA Ligi nacija kući izgubila od Rusije, ali onda pobijedila Švedsku u gostima, pa je jasno kako za dobar rezutlat Prosinečki mora birati što bolji mogući sastav. Uz to i razmišljati da se ključni igrači reprezentacije dodatno ne opterete ili povrijede pred kvalifikacionu utakmicu protiv Sjeverne Irske u ponedjeljak navečer na Grbavici.

Prosinečki je u deset mjeseci svog rada uspio iskristalisati formaciju i sastav reprezentacije BiH, a uoči utakmica protiv Turske i Sjeverne Irske javnost se vjerovatno još jedino pita – da li će na gol Asmir Begović ili Ibrahim Šehić.

Begović je ove sezone branio osam utakmica u Premiershipu uz 12 primljenih golova i dva meča na kojima je sačuvao mrežu. Šehić je branio dvije utakmice manje, te primio pet golova i također završio dvije utakmice bez primljenog gola.

Na Šehićevoj strani je činjenica da je primio manje golova, te još važnije da je od početka godine branio u svim utakmicama reprezentacije BiH, dok je na Begovićevoj strani veće ukupno iskustvo i naravno činjenica da brani u vjerovatno najjačoj ligi na svijetu.

Prosinečki na raspolaganju ima sljedeća 22 igrača:

Turska i Bosna i Hercegovina igraju utakmicu u četvrtak 11. oktobra u 19,30 sati, a listu tv. kanala koji prenose ovu utakmicu možete pogledati ovdje.

(BIH.ba)