“U-19” reprezentativke Bosne i Hercegovine poražene su danas u Etno selu Stanišići od Norveške sa 0:10 u susretu drugog kola grupe 4 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Norvežanke su u 10. minuti došle do prednosti. Anna Josendal je izvela korner, a u gužvi u kaznenom prostoru bh. tima najbolje se snalazi Malin Sunde i šalje loptu u mrežu.

Na 2:0 povisila je Rikke Bogetveit Nygard u 24. minuti odličnim udarcem sa preko 20 metara.

Jenny Kristine Rosholm Olsen je u 35. minuti odlično uposlila Nygard koja izlazi sama pred Iman Šljivo i postiže treći pogodak za Norvešku.

U 38. minuti reprezentacija BiH je ostala sa deset igračica na terenu jer je Anđela Mitrović dobila drugi žuti karton.

Četvrti pogodak Norvežanke su postigle u 45. minuti. Joanna Bakkelund je prošla po lijevoj strani i centrirala u kazneni prostor BiH, a Julie Blakstad glavom šalje loptu u mrežu.

Mathilde Alsaker Rogde se u 72. minuti oslobodila svojih čuvarki i sa 15-ak metara iskosa sa lijeve strane pogađa suprotni ugao za 5:0.

Ista igračica na asistenciju Anne Josendal u 76. minuti postiže šesti gol za Norvešku, dok je sedmi pogodak postigla Malin Sunde u 77. minuti.

Elisabeth Terland u 82. minuti ubacuje sa desne strane, a Rogde glavom sa peterca postiže gol. Za 9:0 pogađa Sunde u 85. minuti, a Sara Kanutte Fornes u 89. minuti atraktivno „makazicama“ sa oko 15 metara postavlja konačan rezultat utakmice.

Nakon utkmice selektor Dragan Jevtić je izjavio kako je razlika u kvalitetu između ove dvije reprezentacije očigledna.

“Boli ovaj poraz i žao mi je igračica. Borile su se, dale su sve od sebe protiv zaista odlične ekipe Norveške. Teško je igrati protiv ovakvih timova i sa 11 igračica, a isključenje u prvom poluvremenu je još više otežalo posao. Pokušali smo da zbijemo redove, ali nije nas išlo i preostaje nam samo da čestitamo protivniku na zasluženoj pobjedi. Razlika u kvalitetu je očigledna.”

U drugom meču grupe Češka Republika je sa 7:0 pobijedila Gruziju.

Drugo kolo na programu je 8. septembra u 15:00 sati kada će se sastati Gruzija – BiH (Ugljevik), Češka Republika – Norveška (Etno selo Stanišići).

Nakon dva kola Norveška i Češka Republika imaju po šest bodova, dok BiH i Gruzija nemaju nijedan.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)