Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Robert Prosinečki, danas je na press konferenciji održanoj u hotelu Europe u Sarajevu saoštio spisak igrača na koje računa u oktobarskim mečevima sa Turskom i Sjevernom Irskom.

Na njemu se našlo i ime Asmira Begovića, kojeg Prosinečki nije pozvao za prethodne mečeve.

“Obavio sam korektan razgovor sa Begovićem, opet je na spisku i bit će u kadru za utakmice sa Turskom i Sjevernom Irskom. Ako realno govorimo Ibrahim Šehić je bio najbolji naš igrač u zadnjih šest utakmica i u prednosti je sada nad Asmirom Begovićem”, rekao je Prosinečki i poručio kako će Izet Hajrović priliku dobiti vjerovatno u novembru.

“Pratim Hajrovića. On je igrač koji može napraviti pometnju, ima odličnu lijevu nogu, dobar šut, centaršut, kvalitetu i vidjet ćemo ga vjerovatno u reprezentaciji u novembru”.

Selektor kaže kako će protiv Turske priliku dobiti i neki igrači koji do sada nisu puno igrali.

“Nadam se da će svi igrači biti zdravi i doći na ovo okupljanje. Vjerovatno će protiv Turske šansu dobiti i neki igrači koji do sada nisu puno igrali, ali rano je da sada govorimo o tome. Kada dođu na pripreme, kada sa svima porazgovaramo, odlučit ćemo ko će nastupati protiv Turske, a koga ćemo možda odmoriti pred za meč Lige nacija sa Sjevernom Irskom”.

Foto: Ines Lučić, BiH.ba

Prosinečki računa i na neke mlade reprezentativce, ali tek u novembru.

“Razgovarao sam i sa selektorom mlade reprezentacije Vinkom Marinovićem i u novembru možemo očekivati i neke igrače iz te selekcije u A timu. Dok god oni imaju šansu za plasman na Euro bit će na raspolaganju U-21 selektoru. Sigurno je da ih protiv Portugala čeka teška utakmica i bitno je da ima sve igrače na raspolaganju”.

Nada se kako će ovaj meč protiv Sjeverne Irske biti drugačiji od onog prvog.

“Gledat ćemo kako će oni odigrati svoju utakmicu sa Austrijom. To je ekipa koja uvijek igra isto bez obzira da li su na svom terenu ili u gostima. Nadam se da će u Sarajevu biti malo drugačija utakmica u odnosu na onu u Belfastu. Važno je i kakav će napraviti rezultat protiv Austrije, jer će se tada znati da li imaju šanse za prolaz. U svakom slučaju mi ćemo dati sve od sebe da odigramo dobru utakmicu i da pobijedimo”.

Okupljanje reprezentacije BiH zakazano je za 8. oktobar.

Prijateljska utakmica sa Turskom igra se 11. oktobra u Rizeu, a meč Lige nacija sa Sjevernom Irskom 15. oktobra u Sarajevu.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)