Selektor reprezentacije BiH, Robert Prosinečki, u ponedjeljak (1. oktobar) će objaviti spisak igrača za predstojeće utakmice sa Turskom (11. oktobar) i Sjevernom Irskom (15. oktobar).

Razgovarao: Admir Vatreš (BIH.ba – Reprezentacija.ba)

Govoreći za portal BIH.ba – Reprezentacija.ba, Prosinečki je otkrio kako na njemu neće biti većih promjena, osim što se vraćaju igrači koji su bili povrijeđeni.

“Ne vjerujem da će biti novih imena. To su uglavnom isti igrači, dok će se ovi koji su bili povrijeđeni vratiti. Evidentno je da su svi opet zdravi i da igraju, tako da će to biti manje više to. Uostalom, momci su odigrali dvije dobre utakmice, ovo protiv Austrije je bilo izvanredno. Imamo šest bodova i mislim da trebamo biti prezadovoljni”, kaže Prosinečki.

Bez Kolašinca

Sead Kolašinac se konačno oporavio od povrede, ali Prosinečki će ga sačuvati za mečeve sa Austrijom i Španijom u novembru mjesecu.

“Kolašinac još nije igrao. Mi hoćemo zdravog Kolašinca tamo u jedanaestom mjesecu. Nek trenira i nek se oporavlja što bolje. Duljević će biti dobro, rekao mi je da je sitna povreda u pitanju, tako da će biti vjerovatno zdrav”.

Iako se napadači ne mogu pohvaliti formom, a ni minutažom, Prosinečki nije planirao zvati nove.

Foto: Ines Lučić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

“Trenutačno ne. Ali, tu su svi, normalno da ih gledamo. Doći će ovi koji su bili, pa ćemo vidjeti za dalje. Dobro je da imam u kadru još neke igrače na koje u budućnosti mogu računati”.

Ne može sigurno reći hoće li biti promjena u postavi, jer povrede često znaju diktirati sastav.

“Vidjet ćemo. Ima još puno do utakmice. Prije Sjeverne Irske sam razmišljao skroz drugačije, ali onda su se povrijedili svi odbrambeni igrači, tako da ćemo vidjeti još kroz ove utakmice koje predstoje da li će svi biti zdravi. Četiri igrača su se povrijedila pred sam put u Irsku, tako da smo tu imali dosta problema”.

U Tursku po bodove za FIFA rang listu

Kaže da je najzadovoljniji sa šest osvojenih bodova iz prethodne dvije utakmice i činjenicom da su momci dali sve od sebe na terenu.

“Najzadvoljniji sam sa šest bodova i što su momci dali sve od sebe, bacali su se na glavu i svaka im čast. Protiv Austrije je bilo stvarno izvanredno, i što se tiče trke, taktike i svega. Mislim da smo napravili jednu dobru atmosferu, što je najvažnije. Za malo njih se može reći da su uzeli šest bodova iz dvije utakmice. Uvijek može bolje i kvalitetnije. Ali, mislim da su željom, angažovanjem i trkom momci odradili posao izvanredno”.

Foto: Ines Lučić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Prijateljski meč sa Turskom također shvata ozbiljno jer, kako kaže, to je šansa da se dodatno napreduje na FIFA rang listi.

“Tokom priprema ćemo vidjeti šta i kako. Okupljamo se 8. oktobra, imamo tri dana, vidjet ćemo koliko su igrači igrali, da li ima možda nekih povreda, koliko su fizički spremni. Sigurno da idemo u Tursku da odigramo što bolje. Već pet mjesta smo otišli gore, tako da su ti neki bodovi vrlo bitni za plasman na FIFA-inoj rang listi. Napredovali smo ne samo zbog prve dvije utakmice, nego i zbog prethodnih”, dodao je bh. selektor.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)