Elvis Sarić (28) je proteklih nekoliko sezona u dresu Slobode i Sarajeva bio jedan od najboljih igrača u Premijer ligi BiH, a od imenovanja Roberta Prosinečkog na poziciju selektora A reprezentacije BiH, ovaj fudbaler je postao neizostavan član startne postave Zmajeva. Ove godine ima najviše nastupa za reprezentaciju od svih bh. fudbalera. Uz golmana Ibrahima Šehića jedini je igrao osam puta za reprezentaciju BiH, od toga šest puta kao starter.

Posljednje dvije utakmice u kojima je Sarić pogodio protiv Sjeverne Irske, a zatim asistirao za pobjedu protiv Austrije, bile su dovoljan razlog za razgovor sa ovim fudbalerom koji od jula ove godine igra za južnokorejski Suwon odakle je ekskluzivno govorio za Reprezentacija.ba – BIH.ba o odlasku u Južnu Koreju, reprezentaciji BiH, životu u Aziji i mnogim drugim stvarima.

Danas si jedan od ključnih igrača reprezentacije, ali iskreno da li si očekivao da ćeš uopšte biti pozvan kada je Prosinečki imenovan za selektora? Koliko ti se život promijenio u zadnjih godinu dana? 

“Poziv za reprezentaciju bio je ogroman preokret. Odlazak u Koreju također, a ta dva velika događaja su puno uticala na moj život. Iskreno nisam očekivao da ću biti pozvan u A selekciju kada je Robert Prosinečki postao selektor. Mislim, vjerovao sam u sebe uvijek i u ono sto radim ali nisam o tome puno stvarno razmisljao. Poziv je na početku značio veliku želju i volju za dokazivanjem, a svaka utakmica donosila je još veću. Poseban je osjećaj igrati za svoju domovinu”, govori na početku razgovora za BIH.ba – Reprezentacija.ba portal Elvis.

Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Da li imaš poseban odnos sa selektorm Prosinečkim i da li ti daje neke dodatne savjete, s obzirom da si igrač sa najviše nastupa za BiH u 2018.?

“Trener ima poseban odnos sa svima pa tako i sa mnom, a naravno da o njemu mogu reći sve najbolje jer on je prepoznao moj kvalitet i dao mi priliku da pokažem sve ono o čemu sam uvijek sanjao, ne samo ja nego svi mi koji se bavimo ovim. Drago mi je što imam najviše nastupa u ovoj godini za reprezentaciju i naravno da sam ponosan, ali se ne zamaram s time jer znam da je svaki novi trening i utakmica novo dokazivanje i to će uvijek biti tako”, ističe nekadašnji igrač Sarajeva.

Dio javnosti i navijača je kritikovao Prosinečkog što daje toliko prostora igraču iz Premijer lige BiH, ali si ih ti svojim igrama demantovao?

“Moje je da radim,i gram i dajem sve od sebe kao i do sada, a uvijek će biti ovakvih i onakvih komentara. Mislim da ne samo ja,  nego svi mi koji smo pozvani iz Premijer lige BiH smo opravdali svoje pozive i to je jedino mjerilo.

Šta ti je prošlo kroz glavu kada si zabio gol Sjevernoj Irskoj?

“Kada sam postigao gol protiv Sjeverne Irske puno toga mi je prošlo kroz glavu. Najvažnije je bilo da smo osvojili tri boda. Svi imamo isti cilj od prvog dana, a to je plasman na Euro. Dajemo sve od sebe i nadam se da ćemo to ostvariti na kraju”, optimističan je fudbaler južnokorejskog Suwona.

Upravo je Suwon jučer napravio veliko iznenađenje plasiravši se u polufinale azijske Lige šampiona nakon što je eliminisao Jeonbuk, momčad koja je nekoliko godina dominantna u Južnoj Koreji. Suwon je nakon penala prošao dalje, a Sarić je postigao gol koji je odveo njegovu ekipu na megdan japanskoj Kashimi.

Elvis nam je otkrio i nekoliko zanimljivosti o Južnoj Koreji.

“Južna Koreja je izuzetna zemlja. Ljeto je toplo, sparno i vlaga je izuzetno visoka. Zima kažu, vrlo hladna. Hrana je odlična, pretežno jako ljuta i s morskim plodovima i algama. Najpoznatiji je kalbi roštilj sa nekoliko vrsta priloga, kao što su razne supe, kisele koprive, repa, čili paprike, shitake gljive. Standard života je puno veći nego na Balkanu. U Koreji možete pronaći apsolutno sve. Najzanimljivije je što ne postoji kopnena granica koju možete prijeći. Sjeverno Korejsku granicu, najčuvaniju na svijetu možete vidjeti dalekozorom na određen broj minuta. Preostaje vam avion ili brod. Južna Koreja je zemlja koju jednostavno morate doživjeti”, kazao je za Reprezentacija.ba – BIH.ba pouzdani veznjak.

Pratiš li nastupe Sarajeva, općenito Premijer ligu BiH i ko prema tvom mišljenju ima najviše šansi da bude prvak?

“Lige je nemoguće porediti. Jednostavno, u Južnoj Koreji sve je na višem nivou. Ipak, u BiH ima puno igrača koji bi mogli zaigrati u južnokorejskom šampionatu. Što se tiče Premijer lige BiH, naravno da pratim Sarajevo. Tu sam proveo dvije lijepe godine. Bez obzira na sve, Sarajevu sam puno dao, ali je i ono meni dalo. Ostanem duže budan kako bih pogledao utakmice Sarajeva. Puno mojih prijatelja igra u bh. ligi. Nadam se i mislim da će Sarajevo biti novi prvak i to im od srca želim.”

(BIH.ba)