Reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras na Bilinom polju u Zenici protiv Austrije igra svoj drugi meč u sklopu Lige nacija.

Mi vam donosimo 11 stvari koje trebate znati o toj utakmici, koja počinje u 20:45 sati.

1. Prijenos na 13 kanala

Osim Pink BH, koji će raditi prijenos za našu državu, utakmicu BiH – Austrija širom svijeta radit će još 12 TV kanala.

Spisak pogledajte ovdje.

2. Četvrti međusobni duel

Večerašnji duel bit će četvrti međusobni za BiH i Austriju.

U dosadašnja tri viđena su dva remija i jedna pobjeda Austrije.

Prva dva susreta bila su u sklopu kvalifikacija za SP 2002. godine, kada je u Sarajevu bilo 1:1, a potom u Beču 2:0 za Austriju.

Posljednji put sastali su se 2015. u prijateljskom meču, a rezultat je glasio 1:1.

3. Velikih 16 mjesta razlike na FIFA rang listi

Na trenutnoj FIFA rang listi Austrija je 23. i za čak 16 mjesta je bolje plasirana od BiH, koja zauzima 39. poziciju.

Austrijanci su odnosu na prošlu listu napredovali za tri pozicije, a BiH za jednu.

4. Austrija skuplja

Austrijanci su i skuplji od naše selekcije. Njihova vrijednost prema Transfermarktu iznosi 230.5 mil. eura, dok BiH košta 137.03 mil. eura.

Najskuplji igrač Austrije je David Alaba (Bayern Munchen) sa cijenom od 50 miliona eura, dok kod BiH najviše vrijedi Miralem Pjanić (Juventus) sa 65 miliona eura.

5. Sudija iz Francuske

Večerašnji meč sudit će Ruddy Buquet (41) iz Francuske.

Buquet je ostao u lijepom sjećanju našoj selekciji, s obzirom da je dijelio pravdu u duelu BiH i Izraela (kvalifikacije za EP) 12. juna 2015. godine, kada su Zmajevi slavili u Zenici rezultatom 3:1.

6. Povratak Todorovića

U odnosu na prethodni meč sa Sjevernom Irskom, naš tim će večeras biti jači za Darka Todorovića, koji nije mogao igrati u Belfastu zbog suspenzije.

On bi trebao zauzeti svoje mjesto na desnom beku, što znači da se Muhamed Bešić vraća na svoju prirodnu poziciju zadnjeg veznog.

7. Premijerni meč za Austrijance

Austrijancima je večerašnji meč premijerni u Ligi nacija.

Oni su u prvom kolu bili slobodni, što su iskoristili da odigraju prijateljsku utakmicu sa Švedskom, koju su savladali rezultatom 2:0.

8. Foda želi pobjedu

Selektor Austrije Franco Foda na jučearšnjoj press konferenciji najavio je agresivnu igru i pohod na sva tri boda.

“Sutra želimo pobijediti budući da su utakmice Lige nacija karta za odlazak na Evropsko prvenstvo. U šest utakmica koje smo odigrali u proteklom periodu primili smo samo dva gola,  jer imamo igrače koji znaju i napadati i braniti se. Radili smo koliko smo imali vremena, ali uvijek se ima na čemu dorađivati. Svjesni smo da imamo jakog protivnika i navijače koji će srčano navijati, ali mi želimo pobjedu i bit ćemo dominantni i agresivni”, rekao je Foda i najavio kako će na teren poslati najjači sastav.

9. Prosinečki najavio ofanzivnu igru

Selekor BiH Robert Prosinečki očekuje znatno bolju igru nego protiv Sjeverne Irske.

“Sada igramo kući i sigurno da ćemo htjeti kontrolisati igru i imati veći posjed lopte. Znamo kvalitete Austrije. Analizirali smo zadnji meč protiv Švedske koji su pobijedili (2:0), ali i njihove prethodne susrete. Disciplinovana su ekipa, koja igra presing po cijelom terenu. Nadam se će da sutrašnja utakmica pred našom publikom biti drugačija nego što je ona bila u Sjevernoj Irskoj. Sa novim trenerom su dobili dodatnu disciplinu. Imaju kvalitetne igrače koji prave razliku. Pokušat ćemo iskoristiti određene mane koje imaju. Super bi bilo da imamo šest bodova iz dva odigrana kola. Probat ćemo igrati ofanzivno i dat ćemo sve od sebe da pobijedimo”, rekao je Prosinečki.

10. Džeko postaje rekorder

Kapiten našeg državnog tima, Edin Džeko, protiv Sjeverne Irske je odigrao svoj 95. meč za reprezentaciju i time se izjednačio sa Emirom Spahićem po broju utakmica.

Večerašnji duel protiv Austrije bit će mu 96. i njime će ući u historiju BiH kao igrač sa najviše nastupa.

11. Neizostavna podrška

Za meč BiH – Austrija u prodaju je pušteno 10.000 ulaznica.

Prodaja je porasla nakon pobjede Zmajeva u Belfastu i očekuje se da stadion Bilino polje u Zenici bude ispunjen.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)