Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u utorak navečer igra drugu utakmicu UEFA Lige nacija. Nakon pobjede protiv Sjeverne Irske, u Zenicu stiže raspucana Austrija koja u zadnjih 10 mečeva ima osam pobjeda, jedan remi i jedan poraz.

Austrija je u posljednjih godinu dana pobijedila i Njemačku i Švedsku i Srbiju i Urugvaj i Rusiju…, a jedini poraz doživjeli su od Brazila. Priznali ili ne, Austrijanci će u Zenici nošeni dobrim rezultatima i atmosferom u ekipi razmišljati o osvajanju tri boda.

U odnosu na Sjevernu Irsku Robert Prosinečki će na raspolaganju imati i  desnog beka Darka Todorovića koji upravo igra u Austriji, za Red Bull Salzburg. To što će igrati Todorović znači da će se Muhamed Bešić vratiti u vezni red i da ćemo za razliku od Sjeverne Irske imati bržu i okretniju sredinu terena, ali i biti opasniji i stabilniji na desnom beku. Pretpostavka je da će Elvis Sarić na klupu, ali kako je Sarić protiv Sjeverne Irske postigao gol, a još uz to ima velike simpatije selektora, moguće je da na klupu ode i Gojko Cimirot.

Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

U ekipi bi prema mišljenju javnosti bila moguća još jedna izmjena, a to je ona na lijevom beku gdje bi Bojan Nastić shodno karakteru protivnika mogao zamijeniti Eldara Ćivića. Ipak, kapiten mlade reprezentacije će protiv Austrije biti sigurno bolji jer je protiv Sjeverne Irske prošao vatreno krštenje i na njegovoj strani je činjenica da selektori vole što manje mijenjati ekipu koja pobjeđuje, posebno zadnju liniju.

Za dobar rezultat protiv Austrije potrebno je i da nas pogleda sreća da se ne povrijedi nijedan stoper, jer na klupi nemamo rezervu za Šunjića i Zukanovića.

Bešić se sa desnog beka vraća u vezni red

Osim sreće, naravno Zmajevi ako žele parirati rastrčanoj i optimističnoj Austriji moraće izbaciti svaku dozu nonšalancije u igri kakvu smo ponovo vidjeli protiv Sjeverne Irske i to posebno kod nekih od najvećih naših igrača poput Miralema Pjanića koji je bespotrebno i nepromišljeno izgubio nekoliko lopti na sredini terena, baš kao i prije par mjeseci protiv Južne Koreje, te iz našeg posjeda lopte protivnike gurnuo u kontra napad.

Ako je vjerovati pretpostavkama, Robert Prosinečki će protiv Austrije izvesti sljedeći sastav koji će tokom cijelog susreta pokušati igrati ofanzivno i dominantno:

(BIH.ba)