Danas je u Zenici održana press konferencija uoči sutrašnjeg susreta UEFA Lige nacija između Bosne i Hercegovine i Austrije.

Selektor bh. tima Robert Prosinečki kazao je na samom početku da će Miralem Pjanić, koji je u Sjevernoj Irskoj prije dva dana izašao zbog povrede, biti spreman za utakmicu.

“Imali smo dva dana priprema i uspjeli smo se malo odmoriti pred utakmicu sa Austrijom. Veseli nas bi što bi svi trebali biti spremni za sutrašnji meč. Pjanić će sigurno igrati, dok ćemo za ostale vidjeti nakon treninga. Susret bi trebao biti zanimljiv i vjerujem da ćemo igrati puno bolje nego što je to bilo u Sjevernoj Irskoj. Očekujem da će biti pun stadion i to nam je veoma važno”, rekao je naš selektor i prokomentarisao slabu igru Zmajeva u Belfastu:

Foto: Ines Lučić, BiH.ba

“Mislio sam da ćemo bolje igrati u Belfastu. Falilo nam je mnogo igrača, pa smo morali improvizirati. U prvih pola sata smo mi sami njima dali da nam naprave pritisak, gubili smo lopte i oni su mogli doći i do prednosti. Najvažnije je da smo osvojili tri boda, jer nije nimalo lagano osvojiti bodove u Sjevernoj Irskoj. Pokazali smo karakter u odbrani i većina njihovih kornera nije nam pravila neke probleme, osim onih pred sami kraj.”

Na pitanje o tome kako će BiH igrati protiv Austrije, Prosinečki je istakao:

“Sada igramo kući i sigurno da ćemo htjeti kontrolisati igru i imati veći posjed lopte. Znamo kvalitete Austrije. Analizirali smo zadnji meč protiv Švedske koji su pobijedili (2:0), ali i njihove prethodne susrete. Disciplinovana su ekipa, koja igra presing po cijelom terenu. Nadam se će da sutrašnja utakmica pred našom publikom biti drugačija nego što je ona bila u Sjevernoj Irskoj. Sa novim trenerom su dobili dodatnu disciplinu. Imaju kvalitetne igrače koji prave razliku. Pokušat ćemo iskoristiti određene mane koje imaju. Super bi bilo da imamo šest bodova iz dva odigrana kola. Probat ćemo igrati ofanzivno i dat ćemo sve od sebe da pobijedimo.

Susret BiH – Austrija igra se sutra (11. septembar) s početkom u 20,45 sati u Zenici uz direktan TV prijenos na Pink BH.

(BIH.ba)