Nakon što se nisu uspjeli plasirati na nedano završeno SP u Rusiji, Austrijanci su odlučili da raskinu saradnju sa švicarskim stručnjakom Marcelom Kollerom, koji je od novembra 2011. do oktobra 2017. godine predvodio s klupe ovu selekciju.

Fudbalski savez Austrije je odmah reagovao i u oktobru 2017. godine imenovao Franca Fodu (trener iz Njemačke) na mjesto selektora reprezentacije.

Pod vodstvom Fode, Austrijanci igraju sjajno i zabilježili su čak šest pobjeda i samo jedan poraz (sve prijateljske utakmice).

Naši sutrašnji protivnici su pobijedili Njemačku (2:1), Urugvaj (2:1), Rusiju (1:0), Švedsku (2:0), Sloveniju (3:0) te Luksemburg (4:0), dok su izgubili samo od Brazila (0:3).

Foda je u pet od spomenutih sedam mečeva koristio formaciju 3-4-2-1, koja očigledno “leži” njegovim izabranicima.

Veliki problem našoj selekciji mogao bi predstavljati način igre Austrijanaca.

Za razliku od Sjeverne Irske koja vam gol jedino gol može dati nakon nekog prekida (rijetke su situacije kada Sjevernoirci postignu pogodak poslije smislene akcije, jer kada imaju loptu, igra se zasniva na tome da se što više lopti uputi u šesnaesterac protivnika), Austrija se prilagodi protivniku u datom trenutku i jednostavno budu opasni iz gotovo svake situacije.

Foto: Ines Lučić, BiH.ba

Otkako ih je preuzeo Franco Foda, Austrijanci su u sedam utakmica dali 14 golova (osam različitih strijelaca).

Zanimljivo da su golovi padali nakon prekida, dugih lopti, kontri (najčešće kada izvrše presing na sredini terena te dođu u idealnu poziciju za postizanje pogotka), ali i pozicione igre, gdje strpljivo čekaju svoju šansu i na pravi način koriste eventualni pad koncentracije protivničkih fudbalera.

Zmajevi su Sjevernoj Irskoj možda i svjesno prepustili posjed lopte u Belfastu (iako su naši reprezentativci morali biti puno bolji kada su imali loptu u svojim nogama).

Sjeverna Irska je dominirala tokom 90 minuta igre, imala čak 18 kornera, 25 udaraca (podaci UEFA-e), naša selekcija jeste imala sreće u nekim trenucima  međutim činjenica je da reprezentativci Sjeverne Irske nemaju kvalitet da iskoriste određene nedostake kod protivnika, jer im se igra jednsotavno zasniva na centaršutevima u kazneni prostor i prekidima.

Foto: Ines Lučić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Ipak, u Zenici, izabranici Roberta Prosinečkog morat će imati kontrolu nad utakmicom.

Posebno se odnosi na vezni red, koji bi trebao imati nešto više prostora na sredini terena, s obzirom da će Austrija najvjerovatnije igrati u formaciji sa dva klasična vezna igrača.

Naši reprezentativci moraju posebnu pažnju obratiti na bočne fudbalere (Alaba i Lainer), koji su izuzetno prodorni, imaju odličan centaršut i nerijetko se ubacuju u samu završnicu napada (pogotovo kad igrači ispred njih uđu u sredinu).

Naravno, najveća prijetnja po naš gol bit će Marko Arnautović, strijelac tri gola (asistirao je i tri puta) u posljednjih sedam mečeva za Austriju, koliko ovu selekciju vodi s klupe Franco Foda.

Iako to nisu priznali Austrijanci nošeni odličnom igrom i rezultatima u Zenicu sigurno dolaze razmišljajući o trijumfu!

(BIH.ba)