Ermedin Demirović jučer je sa dva sjajna gola već nakon pola sata igre praktično riješio utakmicu između U21 BiH i U21 Švicarske.

Mladi Zmajevi su slavili sa 3:0 i došli u situaciju u kojoj se sa četiri osvojena boda do kraja kvalifikacija mogu zadržati na prvom mjestu naše grupe i otići na Europsko prvenstvo. Neće biti lako jer idu u goste neporaženoj Rumuniji i uvijek neugodnom Portugalu.

Ako se sjetimo U21 BiH kvalifikacije otvorila upravo protiv Švicarske u junu 2017. godine i izgubila sa 1:0. Na terenu nije bilo sjajnog Demirovića jer ga Fudbalski savez BiH nije bio prijavio za tu utakmicu. Demirović je ostao na tribinama stadiona u Bielu, a da je igrao U21 BiH imala bi puno veće šanse i danas bi vjerovatno bila u još izglednijoj prilici da se plasira na Euro.

Fudbalski savez BiH muku muči sa pravilima UEFA-e napisanim na stranim jezicima pa su tako godinu prije ni krivi ni dužni mladi reprezentativci Memija i Hadžiahmetović propustili kvalifikacionu utakmicu protiv Norveške jer je administracija FS BiH mislila da ne mogu igrati zbog dva žuta kartona, iako su igrači po pravilu UEFA-e suspendovani tek nakon tri žuta kartona. I tu utakmicu smo izgubili.

Da se stvari u FS BiH baš i ne popravljaju osjetio je na svojoj koži Robert Prosinečki koji je do dan pred utakmicu protiv Sjeverne Irske mislio da će moći računati na Darka Todorovića. Kako sami nisu znali protumačiti pravila, administracija FS BiH zatražila je tumačenje od UEFA-e koje je stiglo prekasno i selektoru Zmajeva napravilo problem samo dan uoči početka UEFA Lige nacija.

Ni u slučaju Demirovića, pa ni danas u slučaju Todorovića niko nadležnih direktora Fudbalskog saveza BiH, ni direktor za sport Elmir Pilav, ni direktor za administraciju Adnan Džemidžić nisu preuzeli odgovornost, a ni i uputili ispriku navijačima.

(BIH.ba)