Danas se navršilo pet godina otkako nas je napustio Alojz Renić , legendarni igrač koji je u svojoj karijeri nosio dresove brojnih klubova sa velikim uspjehom.

Ali, najveći trag ostavio je u NK Čelik. Karijeru je počeo kao junior 1955. godine u NK Lašva iz Doca, a sa šesnaest godina postao je prvotimac Bratstva iz Travnika. U NK Čelik je preselio 1965. godine i ostvario najveće sportske rezultate.

Sa crveno-crnima osvojio je dva Srednjoevropska kupa i Mitropa kup. Kasnije je nosio dres zagrebačkog Dinama u kojem je odigrao je 32 utakmice i postigao 23 pogotka.

U reprezentaciji Jugoslavije nije igrao iako je nekoliko puta bio kandidat, ali je zato 12 puta nastupio za B reprezentaciju i 17 puta za mladu reprezentaciju. Svoj nogometni ugled potvrdio je i kao stručnjak. U više navrata bio je trener i direktor NK Čelik.

U svojoj bogatoj nogometnoj karijeri popularni “Rena” je nosio dresove travničkog Bratstva, Čelika, zagrebačkog Dinama i Sarajeva.

Dobio je i nagradu za životno djelo od Sportskog Saveza BiH, SS SBK i SS Travnik, a 2009. godine istu nagradu dobio je i u ZDK.

Renić je bio i ostao cijenjen i kod navijača Čelika koji ga nikada nisu zaboravili.

To pokazuje i mural koji su izradili “Robijaš”i. Naime, povodom 70 godina postojanja NK Čelik navijači su izradili grafit u Zenici na kojem se nalazi sedam legendi ovog kluba, na kojem je između ostalog i Alojz Renić. To dovoljno govori o kakvoj se igračkog legendi radi.

Legende žive vječno, i ovim putem odajemo počast “Reni” čije uspjehe ćemo pamtiti još dugi niz godina, i ostaviti dalje u naslijeđe mladima.

(BIH.ba)