Selektor našeg državnog tima, Robert Prosinečki, za “Dnevni avaz” je govorio o predstojećim utakmicama Lige nacija protiv Sjeverne Irske (8. septembar) i Austrije (11. septembar).

Prosinečki smatra da je na minulim okupljanjima napravljena odlična atmosfera u svlačionici.

“Momci stvarno žele da igraju i dokazuju se, to su pokazali kroz prethodne četiri utakmice. I ponašanjem i radom… To mi je znak da smo na dobrom putu. U svakom slučaju, svako će se morati izboriti za mjesto u timu. Znači, niko nije siguran u startnoj postavi. To je za one koji se i znaju ponašati, što mi je vrlo bitno, i normalno, uz kvalitet koji evidentno imaju”, kaže Prosinečki.

Irci nezgodni kod kuće

Selektor se potom osvrnuo na prvog protivnika u Ligi nacija.

“Sjevernu Irsku znam veoma dobro, jer sam s Azerbejdžanom igrao dva puta protiv nje. Manje-više, oni već šest godina ne mijenjaju tim, uz jednog ili dvojicu novih igrača koji uskaču u ekipu. Skoro svi igraju u Engleskoj, u Premier ligi i Championshipu. Oni imaju grupu dobrih, kvalitetnih igrača. A pogotovo su nezgodni kada se igra kod njih u Sjevernoj Irskoj, gdje im publika i kompletan ambijent još više pomažu u igri”, ističe Prosinečki i dodaje:

“Sjetite se kako su nesretno ispali iz baraža za Svjetsko prvenstvo od Švicarske. Odlučio je onaj penal, koji ‘i jeste i nije bio’. Znači, bili su vrlo blizu odlaska na veliko takmičenje, a na Evropskom prvenstvu u Francuskoj su bili hit. Čak su prošli i grupu. Prema tome, to je bez daljnjeg dobra reprezentacija. Međutim, mi imamo dosta vremena da se spremimo, da upoznamo sve njihove kvalitete, kao i mane. Očekujem da ćemo biti ponovo dobri, kao što je to bio slučaj u posljednjim utakmicama, a pogotovo protiv Južne Koreje. Mislim da smo tu pokazali da imamo kvalitet, ali vjerujem da možemo igrati još puno bolje”.

Selektor naglašava da će nastaviti pratiti igrače iz Premijer lige BiH, a kako mu je interesantno i nekoliko mladih reprezentativaca.

“Mislim da sam jedini selektor koji je pozivao toliko igrača iz Premijer lige BiH. Darka Todorovića sam zvao kao igrača Slobode, Gorana Zakarića dok je bio u Željezničaru ili Elvisa Sarića iz Sarajeva. Također, ista situacija je i sa golmanom Kenanom Pirićem dok je bio u Zrinjskom. Sada je tu Vedran Kjosevski. I dalje ću pratiti sve premijerligaške utakmice, a tu je i nekoliko interesantnih igrača iz mlade reprezentacije. Prije svega, mislim na Amera Gojaka, koji dobro igra za Dinamo, mali Stjepan Lončar je počeo igrati u Rijeci. To su sve dobre stvari i za A tim. U bh. nogometu sigurno ima budućnosti”, ističe Prosinečki.

Austrija veoma ozbiljna reprezentacija

Prosinečki naglašava da mu je drago što je dosta naših reprezentativaca ovog ljeta otišlo u bolje klubove.

“Mislim da su im za to pomogle i minule četiri reprezentativne utakmice. Naravno, uz dobre igre u klubovima. Prije svega, mislim na Vranješa i Todorovića, koji su otišli u ozbiljne klubove, gdje će još više napredovati”, rekao je Prosinečki.

Pojasnio je Prosinečki i pozive koje je uputio veznjacima Radetu Kruniću i Sanjinu Prciću.

“I Krunić, koji iza sebe ima odličnu sezonu, i Prcić, koji je sada u Levanteu, imaju kvalitet. Krunić igra veoma dobro, ušli su u Seriju A. Prema nekom mom razmišljanju, najvažnija stvar kod nas je vezni red, tako da s njima dvojicom dobivam neke novine”, kaže Prosinečki, koji je pratio i Austrijance.

“Gledao sam Austrijance s novim selektorom protiv Njemačke. To je veoma ozbiljna reprezentacija, ali o njima ćemo razmišljati kad završimo utakmicu u Belfastu. Imaju kvalitet, disciplinirani su i odgovorni. Tu su i David Alaba i Marko Arnautović, koji su malo drugačiji od tog njihovog razmišljanja i igre. Mislim da su baš dobra reprezentacija”, dodaje Prosinečki na kraju razgovora za “Dnevni avaz”.

(BIH.ba)