“Ponovi djetetu 100 puta na dan da je najbolje i ono će to i postati” jedna je od najčešće ponovoljenih rečenica u knjigama pedagogije i psihologije.

Upravo tim receptom Miroslav Ćiro Blažević decenijama je nizao uspjehe gdje god da je vodio ekipe. Uz svo poštovanje prema njegovom taktičkom znanju, Ćiro je i sam često isticao kako je stvaranje dobre atmosfere u ekipi i podizanje samopouzdanja i motivacije u igračima najvažniji faktor za uspjeh.

Time se vodio Zlatko Dalić na proteklom Svjetskom prvenstvu gdje je hrvatske reprezentativce uvjerio kako zaslužuju sami svjetski vrh. I oni su do tamo i došli. Dalić je dugo godina radio sa Ćirom Blaževićem i od njega učio ono najbolje, što je uz svoj hercegovački šarm i visoku socijalnu inteligenciju kapitalizovao kroz srebro na Svjetskom prvenstvu.

Čini se da po istom principu i receptu radi i naš selektor Robert Prosinečki koji je još i prije preuzimanja reprezentacije BiH motivisao Zmajeve izjavama kako po kvaliteti spadaju u sami europski vrh.

Osim što je učio od Ćire, očigledno visokointeligentni Robert Prosinečki upijao je ono najbolje i od drugih velikih trenera koji su ga vodili poput Johana Cruyffa, Ivice Osima, Ljupka Petrovića, Radomira Antića…, te ako je vjerovati našim reprezentativcima predstavlja trenera koji svojim iskustvom i karizmom izuzetno dobro može “podići” ekipu.

Činjenica da su naši najpopularniji Zmajevi uvijek izbjegavali utakmice reprezentacije na dalekim destinacijama, a da su sa Prosinečkim bez pogovora otputovali u Južnu Koreju, dodatno potvrđuje tu tvrdnju.

“Veliki sam, veliki optimist kada je naša, reprezentacija Bosne i Hercegovine u pitanju. Stvarno jesam i ne foliram ništa, iskren sam 100 posto. Imamo stvarno odličnu reprezentaciju i za koju je neuspjeh što nije u Rusiji. No, šta je tu je… Imamo kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine i prije toga Ligu nacija i tu ćemo dokazati da smo pravi. Vidite, Hrvatska je imala jako lošu atmosferu oko reprezentacije puno vremena i prije odlaska na SP, pa i u Rusiji je bilo problema, ali, opet ću se vratiti, stvorila se ekipa, i svi su sada stali iza reprezentacije. Ono što je još bitno da su svi vjerovali da mogu ‘dobiti’ Argentinu i dobili su je.

Znači i mi u i oko reprezentaciji BiH svi moramo disati kao jedan, svi vjerovati da možemo napraviti uspjeh, i tako garantujem vam da ćemo i napraviti velike stvari, da možemo igrati kao prava i jaka ekipa, kao Hrvatska sinoć. Idemo na Europsko prvenstvo, jer BiH ima kvalitet i sve drugo za nas bio bi neuspjeh. Nema nikakvog alibija, igrat će najbolji i najspremniji, oni koji se žele podrediti kolektivu. Ovako svi moramo razmišljati. Na kraju krajeva i protiv Južne Koreje, učesnika SP-a u Rusiji pokazali smo snagu. Uvjeravam vas, možemo još puno bolje”. poručio je Robert Prosinečki nakon pobjede Hrvatske nad Argentinom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018.

Jedno je sigurno, Robert Prosinečki ima ogromno povjerenje i podršku naših Zmajeva, navijača, medija i svi vjerujemo u veliki “comeback” fudbalske reprezentacije BiH.

(BIH.ba)