Prvakinje Bosne i Hercegovine fudbalerke SFK 2000 Sarajevo izborile su plasman u 1/16 finala Lige šampiona, što dosada nije uspjelo ni jednom klubu iz BiH u muškoj konkurenciji, javlja Fena.

Sarajke su proteklih sedam dana, na turniru igranom u Zenici i Sarajevu, dobile sve tri utakmice te osvojile svih devet bodova u konkurenciji prvakinja: Albanije, Estonije i Moldavije.

“Čestitam svom timu. Svi smo, zaista, mnogo, mnogo radili. Hvala im na ovome. Hvala NSBiH i FK Sarajevo, koji su nas podržali i koji su bili naša najveća snaga, ali oni koji su najviše zaslužili ovo slavlje, to su, ipak, moje igračice”, kazala je dugogodišnja trenerica bh. prvakinja Samira Hurem, koja ističe kako je ponosna na svoje djevojke.

“Nije mala stvar ostvariti tri pobjede. SFK Sarajevo je prvi put u Ligi šampiona, ide u drugi krug sa devet bodova. To je veliki rezultat za ženski fudbal, a i, uopšte, za sport u BiH”, smatra trenerica Hurem.

Sarajke će u petak saznati ko će im biti rival u narednoj fazi, kada se igraju dvije utakmice – kod kuće i na strani.

“Prvi termin je 12. i 13. septembar, kada se igra na domaćem terenu, a već za sedam dana igramo uzvratnu utakmicu. Znamo šta nas čeka u 1/16 finala – Barcelona, Manchester City, PSG…Ali, svejedno. Mi ćemo dati sve od sebe, igrat ćemo ovako, srcem i dušom pa ćemo vidjeti šta će biti. Napunit ćemo ove tribine”, najavljuje Hurem, koja priželjkuje kako bi se do tih utakmica, možda, mogle i pojačati.

Također se nada da će imati sreće u žrijebu u sljedećem krugu takmičenja i izbjeći velike klubove u ženskom fudbalu.

(BIH.ba)