Reprezentaciju Bosne i Hercegovine u septembru čeka nastup u Ligi nacija, koju će otvoriti gostovanjem Sjevernoj Irskoj.

Taj meč igra se 8. septembra u Belfastu, a Zmajevi će se okupiti pet dana ranije u Sarajevu, gdje će obaviti kraće pripreme.

Selektor našeg državnog tima Robert Prosinečki je za BIH.ba otkrio kako mu je ta utakmica dugo u mislima.

“Odavno razmišljam o toj utakmici sa Sjevernom Irskom. Nekoliko dana poslije toga nas čega duel s Austrijom, a prije revanša sa Ircima imamo i meč sa Turskom. Znači nekoliko kvalitetnih provjera. Okupljamo se u Sarajevu 3. septembra. Vidjet ćemo još u kakvoj će formi biti igrači. Negdje su lige počele, negdje tek trebaju. Ja sam ranije rekao da ću zvati jednog igrača iz U21 selekcije. Idemo u Sjevernu Irsku odigrati dobru utakmicu i pokušati pobijediti, što smatram da možemo”, rekao je Prosinečki.

Prosinečki odlično poznaje reprezentaciju Sjeverne Irske, s kojom se sastao dva puta u proteklim kvalifikacijama za EP, kada je s klupe predvodio Azerbejdžan. Oba puta je pak izgubio.

“Sjeverna Irska ima vrlo dobru reprezentaciju. Nezgodni su i to su pokazali i u prethodnim kvalifikacijama, gdje su završili kao drugi u grupi, a potom su ispali u baražu. Većina igrača im igra u Engleskoj i jaki su u duel igri i prekidima. Dobro ih poznajem i smatram da im možemo odgovoriti na pravi način”.

Povrijeđenog Seada Kolašinca bi trebali zamijeniti Eldar Ćivić ili Bojan Nastić.

“I Ćivić i Nastić su odigrali po jednu utakmicu. Obojica su imala minutažu u svojim klubovima, pa ćemo vidjeti ko će dobiti šansu”.

Mnogo bh. reprezentativaca je ovog ljeta promijenilo klubove, a Prosinečki smatra da su svi otišli tamo gdje će im biti bolje.

“Ne mislim da je iko napravio korak unazad. Šehić je otišao u kvalitetniju ligu, gdje će braniti. I ostali su sigurno uradili pravu stvar i otišli tamo gdje će im biti bolje”.

Dotakao se još jednom i uspjeha reprezentacije Hrvatske na proteklom SP-u, za koju je i ranije rekao kako će dogurati daleko.

“Rekao sam da će stići daleko, jer imaju zaista odličnu reprezentaciju i odlične igrače. To se na kraju i obistinilo. Jedan veliki uspjeh svakako. Ne mogu reći da sam mislio da će nadmašiti taj naš rezultat, ali kada su došli do finala, očekivao sam i vjerovao da će osvojiti. Ali, bez obzira na sve trebaju biti ponosni na ono što su napravili”.

Na pitanje da li bi se trebali voditi primjerom Hrvatske i ići na kartu zajedništva, Prosinečki odgovara kako za to nema potrebe, jer u našoj reprezentaciji već vlada dobra atmosfera.

“U našoj reprezentaciji vlada dobra atmosfera, to se moglo vidjeti i na ovim prethodnim okupljanjima. Svi jedva čekaju utakmice”.

Prije zakazanog okupljanja Prosinečki će kratko otići i do mora.

“Trenutno sam u Sarajevu, gdje sam prisustvovao sjednici Izvršnog odbora. Otići ću nekoliko dana na more, a onda se vraćam obavezama”, poručio je Prosinečki.

(BIH.ba)