U sklopu priprema kadetske nogometne reprezentacije BiH za predstojeće kvalifikacije za EP 2019. u grupi 2, koje se igraju u našoj zemlji od 10. do 16. oktobra, selektor Sakib Malkočević pozvao je 28 igrača na četverodnevni kamp u Zenici, od nedjelje do četvrtka, javlja Fena.

Malkočević u razgovoru za Fenu kaže da će rad u kampu biti prilika da se provjere neki novi kandidati koji bi eventualno pojačali U-17 reprezentaciju uoči susreta u kvalifikacijama, s reprezentacijama Ukrajine, Islanda i Gibraltara.

“Kvalifikacije su već za tri mjeseca, što znači da je posla puno, a vremena malo. Nedavno smo igrali dvije utakmice u Albaniji, a iako smo obje dobili s 1:0, nije sve izgledalo kako sam se nadao. Zato očekujem da na ovom kampu dobijem bar 3-4 nova igrača spremna da odmah igraju. Iako smo do sada odigrali pet pripremnih utakmica, od kojih smo tri dobili, a dvije remizirali, nisam potpuno zadovoljan”, naglašava Malkočević.

Kaže da na svim pozicijama u reprezentaciji ima problema, te da su igrači 2002. godišta veoma osjetljivi.

“U saradnji sa Zvjezdanom Misimovićem, koji je skaut za zapadnu Evropu, ne samo A reprezentacije nego i mlađih selekcija, dobili smo nekoliko kandidata i očekujem da će to biti pun pogodak. Ako ništa drugo, do početka kvalifikacija bit ćemo kvalitetniji i spremniji za prolazak u elitni krug”, nada se selektor kadeta.

Iskustvo pokazuje da je prvo kolo u kvalifikacijama uvijek najteže, jer se ekipa tek formira, a nije bilo dovoljno kontrolnih utakmica za “uvezivanje” svih linija.

“Prođemo li u elitni krug, a tome se nadamo, imat ćemo šest mjeseci vremena za dodatno uigravanje. Izgledat ćemo puno bolje. Imat ćemo i zimski kamp, uvijek se tu pojavi neki novi igrač. Očekujem da u Zenicu dođe i dobar stoper, Bećir Omeragić iz Ciriha, koji je nastupao za mlađe kadete Švicarske na prošlom EP-u, a sada je izrazio želju da igra za BiH. Itekako bi nam dobro došao. U kampu će biti uglavnom „stranci“, a među njima 5-6 igrača koji nastupaju u kadetskim selekcijama ozbiljnih evropskih klubova. Očekujem da okupljanje u Zenici bude pun pogodak”, smatra Malkočević.

Domaće igrače, koji su već „notirani“ za U-17 reprezentaciju, nije pozvao, jer su odigrali prethodnih pet kontrolnih utakmica. Oni su, na neki način, standardni u kadetskoj vrsti, a ovoga puta akcenat je na provjeri igrača koji nastupaju u inostranim klubovima.

Što se kvalifikacija tiče, selektor je optimist, jer je naša selekcija već “starosjedilac” u elitnom dijelu doigravanja, a tri puta zaredom izborila je nastup na završnicu evropskih prvenstava. Favoriti za prolaz dalje su Ukrajina i naša reprezentacija, kaže selektor.

“Ukrajina je uvijek dobra ekipa, posljednjih godina puno bolja od Rusije. S njima smo se sastajali dva puta, imamo jednu pobjedu i poraz. Međutim, ne smije niko potcijeniti Island, čiji seniori nastupaju na evropskim i svjetskim prvenstvima, a i mlađe selekcije su im sve češće u završnici. Moramo biti jako oprezni, pa čak i protiv Gibraltara. Potcjenjivanje bilo koga nikada ne vodi dobru”, zaključio je Malkočević u razgovoru za Fenu.

(BIH.ba)