Milioni navijača francuske reprezentacije u svim većim gradovima okupili su se kako bi gledali finale Svjetskog prvenstva protiv Hrvatske, a nakon 4-2 pobjede započelo je ludo slavlje, javlja Hina.

Oko 90.000 ljudi okupilo se samo u Parizu na Marsovoj poljani pored Eiffelova tornja, a nakon što je sudac Pitana označio kraj utakmice započeo je vatromet uz zaglušujuću buku automobilskih sirena.

Skandiranje “Mi smo prvaci” čulo se od bazilike Presvetog srca na sjeveru grada do sveučilišta Sorbonne na lijevoj obali Seine.

Neki nisu niti čekali kraj utakmice već su krenuli u proslavu po Jelizejskim poljanama prema Trijumfalnim vratima.

“Ovo je fantastično što su igrači napravili. Pogba, Mbappe, Griezmann su na vrhu svijeta. Fenomenalno! Fenomenalno!”, kazao je 41-godišnji navijač koji je doputovao iz Bretanje u Pariz kako bi gledao finale.

Deseci hiljada navijača okupilo se i u dugom najvećem francuskom gradu Marseilleu na jugu zemlje.

Ukupno je 110.000 francuskih policajaca osiguravalo organizirano gledanje finala diljem Francuske.

Pobjedi Francuske zasigurno se jako raduje i predsjednik Emanuel Macron kojemu je u posljednje vrijeme popularnost u zemlji u velikom padu te ga podržava jedva 40 posto Francuza. On se nada kako će se ponoviti situacija otprije 20 godina kada je tadašnjem predsjedniku Jacquesu Chiracu nakon osvajanja naslova svjetskog prvaka popularnost porasla za 18 posto.

“Daleko je ova situacija od one 1998., ali mogla bi Macronu popularnost porasti za pet do deset posto. To bi moglo imati značajan utjecaj na francusko gospodarstvo, moral, pouzdanje u budućnost i sveopći optimizam”, smatra stručnjak za odnose s javnošću Gael Sliman.

“Morate biti jako oprezni kada se radi o političnom efektu, ali možda će se u državi pojaviti moralni efekt koji će trajati čitavo ljeto. Ovaj uspjeh će više koristiti imidžu Francuske u inozemstvu”, smatra drugi stručnjak Frederic Dabi.

(BIH.ba)