Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg su danas saznali protivnike u prvom pretkolu kvalifikacija za Europa ligu.

Osvajač Kupa BiH i viceprvak Željezničar igrat će protiv estonske Trans Narve, Sarajevo je za protivnika dobilo armenski Banants, dok će Široki odmjeriti snage sa slovenačkim Domžalama.

Trans Narva trenutno četvrta u Estoniji

Protivnik Željezničara, Trans Narva prošle sezone je osvojila peto mjesto u estonskom šampionatu. Zanimljivo da je ekipa FCI Tallin završila kao četvrta i plasirala se u Europa ligu, ali se po završetku sezone momčad spojila sa Levadijom Tallin (jedan od najjačih timova u Estoniji), pa je tako Trans Narva kao petoplasirana izborila nastup u prvom pretkolu Europa Lige.

Najbolji strijelac Narve u protekloj sezoni bio je bjeloruski fudbaler Kovb sa 10 pogodaka. Najveći uspjeh u historiji kluba bio je osvajanje Kupa Estonije u sezoni 2000. / 2001. S obzirom da se u Estoniji trenutno igra nova sezona, Trans Narva je nakon 18 odigranih kola na četvrtoj poziciji sa 35 bodova.

Trans Narva je osnovana 1979. godine. Vrijednost kluba prema transfermarktu je 1.46 miliona eura, dok Željezničar vrijedi 7.13 miliona eura.

Banants viceprvak Armenije

Armenski Banants će biti prva prepreka za FK Sarajevo u prvom pretkolu kvalifikacija za Europa ligu. Banants je osvojio drugo mjesto u armenskom šamionatu te na taj način izborio Europa ligu. Armenci svoje mečeve igraju na stadionu u Jeveranu koji ima kapacitet od oko 6000 gledalaca.

Momčad Banantsa u svojim redovima ima i veliki broj stranaca, a dva fudbalera su iz Srbije (Borislav Jovanović i Ognjen Krasić.  Najbolji strijelac u protekloj sezoni bio je Rumyan Hovsepyan sa devet golova. Banants je jednom osvojio šampionat Armenije te tri puta Kup ove zemlje.

Banants je osnovan 1992. godine. Vrijednost kluba prema transfermarktu je 2.93 miliona eura, dok Sarajevo vrijedi 7.61 miliona eura.

Senijad Ibričić predvodi Domžale

Slovenačke Domžale igrat će sa Širokim Brijegom u prvom pretkolu kvalifikacija Europa lige. Domžale su osvojile treću poziciju u slovenačkoj ligi. Dvostruki su osvajač lige Slovenije i dvostruki pobjednik Kupa. Najskuplji igrač prema transfermarktu je Agim Ibrahimi (630.000 eura).

U Domžalama nastupa i nekadašnji bh. reprezentativac Senijad Ibričić, koji je ponajbolji igrač ove momčadi. Najbolji strijelac u nedavno završenoj sezoni bio je Bizjak sa 14 golova, a naš Ibrićić je postigao pogodak manje. Svoje mečeve igraju u Domžalama na stadionu kapaciteta 3500 gledalaca.

Domžale su osnovane 1920. godine. Vrijednost kluba prema transfermarktu je 5.58 miliona eura, dok Široki Brijeg vrijedi 6.35 miliona eura.

(BIH.ba)