Deseti je dan priprema nogometaša Slobode i za sada, kako tvrde u stručnom štabu, svi igrači veoma su motivirani za rad, koji se obavlja na stadionu Rudara u Bukinju.

Tim menadžer Admir Smajić kaže kako struka i menadžment pokušavaju dovesti odgovarajuća pojačanja. Napominje da to moraju biti igrači kakve Sloboda zaslužuje.

“Ta filozofija neće se mijenjati, jer smo se orijentisali na mlade igrače. Ne zbog godina, nego na one koji su motivirani da nešto naprave. Pojačanja moraju biti iskusni igrači uz koje će ti mladići mnogo naučiti”, u razgovoru za Fenu kaže Smajić.

Napominje da ga ne zanima kako se u Slobodi do sada radilo, ali da jedna stvar svima mora biti jasna. Svaki igrač koji zasluži, dobit će šansu da igra, bez obzira na ime i godište.

Smatra da Slobodu očekuje veoma teška sezona i da toga svi moraju biti svjesni. Klub treba situirati u svim segmentima i treba ozbiljno raditi na tome.

“Vidjet ćemo kako će sve to ići. Po prirodi sam optimist i iz svakog igrača treba izvući maksimum, a i mi ostali moramo dati najviše što možemo. U svakom slučaju, to vam je nogomet, a ja nisam mađioničar. Znači, nisam došao da se bavim procjenama i predviđanjima. Isuviše sam ozbiljan čovjek da bih se time bavio. Sve će se vidjeti od treninga do treninga, nakon čega će se ekipa iskristalizirati na najbolji mogući način”, smatra novi “arhitekt” Slobode.

U Slobodu je ovih dana došlo nekoliko iskusnih igrača, ali je više manje poznatih koji pokušavaju izboriti ostanak na Tušnju. Većina je iz federalne lige koji traže mjesto u “premijerki”.

Tim menadžer napominje da će svaki igrač dobiti šansu kakvu zaslužuje.

“Rekao sam da u nogometu nije bitno ni ‘jučer,’ ni ‘sutra’, nego je važno ono ‘danas i sada’. Igrači koji su došli u Slobodu morat će razmišljati na taj način. Onaj ko je došao da se obogati, nema ovdje šta tražiti. Igrači moraju promijeniti mentalitet i shvatiti da prvo nešto moraju dati klubu da bi onda nešto tražili”, Smajićeva je nogometna filozofija.

Nekoliko igračkih pozicija u ekipi treba što prije popuniti novim, iskusnim igračima, a oni angažman moraju opravdati.

U kontaktu je, kaže, s nekim poznatim igračima, ali neće se staviti pod presiju da ih mora dovesti po svaku cijenu. Pojedini, koje je želio vidjeti u Slobodi, nisu odmah mogli odgovoriti, ali morat će se izjasniti do kraja sedmice.

“Novi igrači, uz mlade, poput Hodžića, Maksimovića, Smajića i Beganovića, trebaju nam najviše u veznoj liniji, zatim, na poziciji stopera, dok o ostalim ne bih govorio. Dolazilo je dosta nogometaša koji nisu imali kvalitet. Ali, nemam strah da ću pogriješiti kod novih. U kontaktu smo s nekolicinom, ali Sloboda nikoga neće moliti da dođe”, ističe Smajić.

Oko priprema u Tuzli, a ne u nekoj udaljenoj destinaciji, bivši internacionalac također nema dilema.

Podsjeća da je uprava kluba stručnom štabu za drugi dio priprema predložila jedno turističko mjesto u Bugarskoj. Struka je na Tušnju odbila ponudu.

“Preuzimam na sebe odgovornost za odluku da ne idemo nigdje. Pripreme ćemo do kraja obaviti u Tuzli. Nisam došao u Slobodu da je koristim i da se obogatim. Ako ćemo ići na pripreme, mnoge stvari moraju biti riješene, a s obzirom da nisu, odlučili smo se za neke druge prioritete. I tu smo svi saglasni”, zaključio je Admir Smajić u razgovoru za Fenu.

(BIH.ba)