Sve normalne ljude diljem svijeta oduševila je reakcija Brazilca Dani Alvesa koji je na utakmici između Villareala i njegove Barcelone na provokaciju rasista, ubačenu bananu pored njegovih nogu dok je izvodio korner, istu bananu brzo ogulio i pojeo. Na kraju utakmice Alves je još naglasio kako mu je pojedena banana dala dodatnu energiju potrebnu za pobjedu Barcelone te večeri, te se zahvalio osobi koja ju je bacila u teren.

Opšta globalna manija fotografisanja i postavljanja vlastitih slika na internet nije mogla zanemariti ni ovaj događaj pa su javne ličnosti, većinom fudbaleri, diljem svijeta, u znak podrške Alvesu, postavili fotografije na kojima jedu banane.

Od naših reprezentativaca to su prvo učinili Anel Hadžić i Ermin Bičakčić, a ubrzo i Vedad Ibišević i Sead Kolašinac. Ibišević se fotografisao zajedno sa svojim saigračima, a Kolašinac, u skladu sa njegovom korpulencijom, na slici osim banane koju jede, u rukama drži još najmanje dvije kile banana.

Kao i svaka aktulenost, i podrška Alvesu naišla je na mnoga karikiranja u Bosni i Hercegovini, pa je naš poznati humor tako doveo do fotografija na kojima npr. naši navijači jedu janjetinu i šalju svijetu poruku da podržavaju fudbalera Barcelone i borbu protiv rasizma, ali da smatraju da je pečeno meso puno zdravije od voća.

U svakom slučaju, raduje da su ljudi diljem svijeta, svako na svoj način, poslali jasnu poruku protiv rasizma, a nadamo se kako ćemo u budućnosti vidjeti i slične reakcije igrača u Premijer Ligi BiH koji će javno progovoriti protiv nacionalizma, šovinizma i fašizma, koji je opšte prisutan u Bosni i Hercegovini, nažalost možda i ponajviše kod najmlađe publike na stadionima.

(Reprezentacija.ba)