Predvođeni kapitenom Đanijem Salčinom (18), juniori FK Sarajevo osvojili su Kup prijateljstva na Zlatiboru, savladavši u finalu Partizan boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Bordo tim je u grupi upisao pobjede nad Crvenom zvezdom (2:0) i Osijekom (2:1), te poraz od SPAL-a (0:2). U polufinalu je na penale izbacio Vojvodinu (1:1/4:2), a potom u finalu na isti način ekipu Partizana (0:0/6:5).

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba

Nakon povratka u glavni grad naše države, Salčin je za portal BIH.ba iznio utiske s ovog prestižnog turnira, na kojem je postigao golove Crvenoj zvezdi i Vojvodini.

“Na ovaj turnir smo otišli umorni, ali s vjerom u sebe. Sezona se završava, tako da je svima potreban odmor. Ako pogledate samo imena ekipa, to vam je dovoljno da znate o kakvom turniru je riječ. Presretan sam i utisci se još nisu slegli. Mislim da ovo niko od nas nije očekivao, ali eto, ponašali smo se kao jedno i disali svi zajedno. Zaslužili smo ovaj pehar”, rekao je Salčin za BIH.ba i nastavio:

“U fudbalu je tako, ne pobjeđuje uvijek najbolji, nego onaj ko to više želi, a mislim da niko nije želio ovaj trofej više nego mi. Veliko hvala mojoj ekipi koja je pokazala inat kada nam je ponestajalo snage. Dali su svoje zadnje atome snage i mogu reći da sam preponosan na njih. Garantujem vam da ćemo ovo dobro proslaviti”.

O šansi u prvom timu Sarajeva nije želio pretjerano govoriti, istakavši kako je na njemu da nastavi trenirati.

“Sada sam fokusiran na Mediteranske igre koje me čekaju ovaj mjesec. Okupljamo se 16. juna, tako da trenutno samo o tome razmišljam. Na meni je da jako treniram i budem ustrajan u onom što volim, pa ćemo da vidimo hoće li to biti dovoljno za seniorski fudbal”.

Od 22. juna do 1. jula U18 reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupit će na Mediteranskim igrama u Španiji, a Salčin će biti dio našeg tima.

Izabranici Mirze Varešanovića igrat će u grupi D sa selekcijama Grčke, Francuske i Turske.

Salčin je svjestan težine zadatka, ali vjeruje da uz pravo izdanje on i njegovi saigrači mogu dosta toga napraviti.

“Jedno veliko takmičenje sa puno kvalitetnih reprezentacija. To će biti izvrsno iskustvo za sve nas i radujem se tome. Ne idemo u Španiju na ekskurziju, idemo tamo da pokažemo kakav se fudbal igra u Bosni i Hercegovini. Grupa nam je jako teška, ali ako budemo na nivou, možemo daleko dogurati”, rekao je na kraju Salčin.

(BIH.ba)